• Zo’n 75 kinderen deden mee aan het Blotevoetenpad rond het Henschotermeer en sponsorden een project in Indonesië.

    Haije Bergstra

Op blote voeten een beperking ervaren

WOUDENBERG Hoe ervaar je wat het is om zonder benen toch vooruit te komen? Wat is het om als kind met een beperking te leven in een land waar de kansen om mee te doen in de maatschappij klein zijn? Een groep van zo’n 75 kinderen van van 6 tot 12 jaar gingen op vrijdagmiddag 11 mei rondom het Henschotermeer de uitdaging aan om dat samen met ouders en grootouders te ervaren. Ze kwamen niet alleen vanuit Woudenberg, maar ook uit de regio en van vakantiepark de Heigraaf naar deze activiteit toe. Er was een parcours uitgezet met allerlei opdrachten. Door middel van sponsoring werd er geld opgehaald voor een project ten behoeve van gehandicapte kinderen in Indonesië. De activiteit was een samenwerking tussen de Hervormde Gemeente in Woudenberg en de GZB. Het weer was prachtig en hielp zeker mee om er een geslaagde middag van te maken.

TIJGEREN Met deze activiteit haalde de GZB één van de projecten waarbij ze betrokken is voor kinderen dichterbij. ,,In landen als Indonesië is het hebben van een handicap een schande. Soms zijn buren niet eens op de hoogte van het feit dat een gezinslid een handicap heeft. De GZB heeft contact met kerken in Indonesië om aan deze groep hulp te bieden”, zegt Jopie Verhoek, relatiebeheerder bij de GZB en verantwoordelijk voor de organisatie van de activiteit.

Door deze speelse manier leren kinderen wat het is om beperkingen te hebben. ,,Ze moeten verschillende opdrachten uitvoeren waarbij ze de handen of benen moeten gebruiken en soms juist niet mogen gebruiken. Het komt aan op creativiteit”, legt ze uit. Kinderen tijgerden over het strand, liepen over een touwen gespannen tussen bomen, voeren in een opblaasbootje, proefden met een blinddoek op allerlei lekkers of zochten een verhaal van een kind uit Indonesië bij een foto. Voor elke opdracht kregen ze een sticker.

STAGE Stan en Owen deden ook mee. ,,We zitten op de Heigraaf en hebben thuis en op de camping veel sponsorgeld opgehaald”, leggen ze uit. Naast de medewerkers van de GZB waren er ook vrijwilligers die deze activiteit mogelijk maakten. Merel en Dionne komen uit Woudenberg en zitten respectievelijk op het vwo en de havo. ,,We helpen mee in het kader van onze maatschappelijke stage”, zeggen ze.

Aan het einde van de middag was ruim € 1800,- opgehaald.