• Midwinterhoornblazers.

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • Zo werd vroeger de was gedaan

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • in de dierenknuffelhoek

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • hooien

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen

Oogstdag lijdt onder regenbuien

WOUDENBERG De jaarlijkse Oogstdag op een stuk land aan de Paradijsweg en de Buurtweg in landgoed den Treek-Henschoten leed dit jaar op 12 augustus behoorlijk onder de vele regenbuien.

Hannie Lamberink - van de Veen

Waar andere jaren duizenden mensen het gratis evenement bezochten waren dat er nu een paar honderd. Voor de organisatoren Henk Snel en Wil Brethouwer en de kraamhouders was het jammer dat het vele werk nu niet de belangstelling kreeg die het verdiende.

De mensen die de regenbuien trotseerden beleefden echter ondanks de regen een dag vol agrarische nostalgie. Gelukkig werd het weer in de loop van de middag beter. Veel bezoekers waren afkomstig van de vele campings in de omgeving van het landgoed. 

Er werd gehooid en de rogge werd gemaaid, geoogst en gedorst met behulp van oude werktuigen  van de Stichting Behoud Oude Werktuigen. Deze sinds 1994 bestaande stichting beheert oude landbouwwerktuigen en machines van voor 1960. De werktuigen worden getrokken door paarden. Vrijwilligers in traditionele boerenkleding van 100 jaar geleden assisteerden. Ook waren er demonstraties van oude ambachten zoals mandenvlechten, spinnen, wassen, stoelenmatten, bezembinden en strovlechten en werden wafels en roggebrood gebakken. De Vlegelgrietjes lieten zien hoe vlegelen of dorsen met de hand gaat. Schaapherder José Struik demonstreerde met haar kudde, de Treeker Wissel, en haar hond hoe schapen drijven gaat. Ook was er een hoefsmid die een paard van nieuwe hoefijzers voorzag. Midwinterhoornblazers lieten bezoekers proberen hoe het blazen op zo'n hoorn gaat.

KINDEREACTIVITEITEN Veel belangstelling trokken de kinderactiviteiten: oud Hollandse spelletjes, een springkussen, ponyritjes, ritjes met paard en wagen, knutselen en de knuffelhoek met konijnen en andere kleine dieren. Elk jaar probeert de organisatie een speciale demonstratie te organiseren. Dit jaar was er tweemaal een roofvogelshow. Aan de uitgang kon een vrijwillige bijdrage in een melkbus gedeponeerd worden. Informatie over de Oogstdag is te vinden op www.paardenwerktuig.nl