• Archief BDUmedia

Onderzoek na inbraak Woudenberg leidt naar criminele organisatie

WOUDENBERG De officier van justitie heeft woensdag voor de Utrechtse rechtbank celstraffen tot zes jaar en werkstraffen geëist tegen tien mannen uit Hilversum, Bussum, Weesp en Almere in de leeftijd tussen de 19 en 34 jaar. De officier acht bewezen dat zij zich in wisselende samenstelling schuldig hebben gemaakt aan meerdere bedrijfsinbraken, woninginbraken en deelname aan een criminele organisatie. Dat meldt het arrondissementsparket Midden-Nederland in een persbericht.

Toen één van de daders bij een woninginbraak in Woudenberg op 1 april vorig jaar werd overlopen en op de vlucht een telefoon achterliet, was dit het begin van een langlopend onderzoek naar een groep mannen die zich op grote schaal bezig hield met bedrijfs- en woninginbraken.

RAVAGE De bedrijfsinbraken vonden door het hele land plaats, waarbij voor tienduizenden euro's aan babymelkpoeder of statiegeldkratten werd buit gemaakt. De woninginbraken vonden plaats in Bussum, Hilversum, Weesp, Woudenberg, Hollandsche Rading en Hoornaar, waarbij enorme ravages werden achtergelaten en veelal sieraden, geld en computerapparatuur werden gestolen.

Op basis van camerabeelden, tapgesprekken en telefoongegevens kwam de officier van justitie volgens het parket tot wettig en overtuigend bewijs dat negen mannen zich schuldig hebben gemaakt aan meerdere bedrijfsinbraken en vijf mannen zichschuldig hebben gemaakt aan meerdere woninginbraken. ,,Naast deze inbraken kan voor acht verdachten ook nog deelname aan een criminele organisatie bewezen worden. Ten aanzien van twee verdachten achtte de officier van justitie bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting van de Rechtbank Noord-Holland. Nadat de politie een partij babymelkpoeder in beslag had genomen hebben deze verdachten valse aankoopfacturen geregeld en

daarmee de rechtbank bewogen om teruggave van het babymelkpoeder.''

PROFESSIONEEL Tijdens de zitting benadrukte de officier van justitie de hoge mate van professionaliteit waarmee de mannen te werk gingen. Er vonden voorverkenningen plaats, er werden vaak meerdere vrachtwagens gehuurd met

gebruikmaking van katvangers en er werden werknemers geworven en betaald alsof het om een bedrijf ging.

De officier van justitie is gekomen tot strafeisen variërend van celstraffen tussen de 1 en 6 jaar en werkstraffen van 240 uur. In de strafeisen is rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de tien mannen.

Donderadg 26 mei wordt de zaak van de elfde verdachte, een 25-jarige verdachte uit Weesp behandeld, omdat tijdens de zitting bleek dat hij zich door een andere advocaat wilde laten bijstaan.

De uitspraak is op 9 juni.