• Een drukbezochte opening van de Open Atelier Route in het Huis van Leusden.

  Hannie van de Veen
 • Werk van Paul Haring en Marijke Dijkman.

  Hannie van de Veen
 • Nicole Kruimel in haar werkruimte en fotostudio.

  Hannie van de Veen
 • Van links naar rechts: Erik van Beurden, Gerolf Bouwmeester, Evelien Kooloos en dichter Theo Koot

  Hannie van de Veen
 • De jonge Woudenbergse Hanneke de Groot.

  Hannie van de Veen
 • Bezoekers bij Charlotte Blotenburg.

  Hannie van de Veen
 • Bij Els en Werner van der Burgh.

  Hannie van de Veen

'Onderwaardeer je eigen werk niet'

WOUDENBERG De twintigste werd vrijdag in het nieuwe Huis van Leusden geopend door burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden. Hier was de overzichtstentoonstelling ingericht met één kunstwerk van elk van de 64 deelnemende kunstenaars uit Leusden, Achterveld, Stoutenburg en Woudenberg.

Eén van de jongste deelnemers, de zestienjarige Denise van Doornik, had zich teruggetrokken. Burgemeester Bouwmeester was blij dat er door de kleurpotlodenwedstrijd die Evelien had bedacht nu ook kinderen in het nieuwe gemeentehuis komen. Daarmee was een workshop van Evelien te winnen voor de hele klas. Erik van Beurden, wethouder van cultuur, vond dat er kunst van hoog niveau te zien was. 'Kunst is een lach en een traan', merkte hij op. Volgens hem is het duidelijk dat het bij kunst om emotie gaat. Ook vertelde hij dat er in de toekomst permanent wisselende exposities in het gemeentehuis te zien zullen zijn.

TWEE GEDICHTEN De Woudenbergse dichter Theo Koot droeg twee speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedichten over kunst voor. Tessa Zoutendijk improviseerde met vioolspel bij de kunstwerken. De kunstenaars exposeerden in achtendertig ateliers die 13 en 14 april voor publiek geopend waren. Aan de hand van een catalogus konden bezoekers kiezen welke ateliers ze wilden bezoeken. Er was een grote verscheidenheid aan kunst te bewonderen in allerlei stijlen en technieken. In de Roskam in Achterveld exposeerden drie jonge kunstenaars tot 21 jaar.

In Woudenberg waren onder andere ateliers te bezoeken op Ekris 42, op de Laagerfseweg, op het Schanspark, op de Griftdijk en bij Tiko aan de Maarsbergseweg. De bezoekersaantallen varieerden van vele tientallen tot enkele bezoekers. Waarschijnlijk was zondag de drukste dag.

ZEEGEZICHTEN Bij velen was een ontwikkeling te zien. Charlotte Blotenburg aan Laan 40-45 werkt nu meer met potlood en pastel. Ze legde haar techniek uit en liet bezoekers dit uitproberen. Paul Haring had verschillende zeegezichten neergezet in het Cultuurhuis. Hij wilde minder gedetailleerd gaan werken en meer impressionistisch. Zijn werken waren gecombineerd met keramiek van Marijke Dijkman.

Werk van Martin Vermeul was naast de expositie van Ellen van Beeck en Gerrie Ploeg in Galerie de Kunstberg geplaatst. Hij werkt steeds kleurrijker. Hanneke de Groot, van Hogendorplaan, nam de tekenhobby van haar vader over en exposeerde voor het eerst. Kleine, fijn getekende stillevens in aquarel zijn haar specialiteit. In het atelier van Werner en Els van der Burgh op Laan 40-45 lag veel illustratiewerk van Els uitgestald en waren beelden van Werner te zien in de tuin.

Nicole Kruimel exposeerde in en rond haar huis aan de Willem de Zwijgerlaan ikebana en abstracte kunst. Ze denkt en werkt associatief. Ook fotografeert ze in haar studio zelf haar werk voor boeken over ikebana. Veel kunstenaars hoopten werk te verkopen omdat verkopen de ultieme vorm van bewondering is. Soms lukte dat. Een prijs vaststellen is dan lastig: je moet je onkosten er uit hebben en je eigen werk niet onderwaarderen maar teveel vragen werkt ook niet.

Organisatoren Aad Gordijn, Gerard Hilderink, Evelien Kooloos en Peter van Schaik kunnen terugkijken op een geslaagde Open Atelier Route, want nog nooit eerder deden zoveel kunstenaars mee. Voor Evelien was het de laatste keer als organisator vanwege privé-omstandigheden: ,,Het wordt me te druk". Net als vorig jaar was er een loterij aan de atelierroute verbonden. Door bij elk bezocht atelier een bon in te vullen, was er een kunstwerk te winnen. Meer informatie: www.atelierrouteleusdenwoudenberg.nl