• Ody Honders ontving een oorkonde en werd benoemd tot ere-bestuurslid.

    Wim de Greef

Ody Honders zwaait af bij Oud Woudenberg

WOUDENBERG Na 17 jaar heeft Ody Honders afscheid genomen van het bestuur van Stichting Oud Woudenberg. Tijdens de bestuursvergadering op 8 november overhandigde Johan de Kruijff hem een oorkonde en benoemde Ody tot ere-bestuurslid. Op 1 januari 2017 droeg hij het secretariaat al over aan Ine de Ridder. Wel blijft Ody vrijwilliger en gastheer in de Oudheidkamer.

Ody stopte al eerder met zijn activiteiten in jeugdwerk, muziek, de Volkskerstzang en als evangelisatieouderling, maar kan niet stilzitten. ,,Ik heb ontdekt dat ik graag mensen informeer over geschiedenis. Dat werd sinds mijn pensionering als zakelijk fondsenwerver in 2011 mijn passie. Ik schrijf wekelijks als Ot Beigelstein een artikel in de Woudenberger over Huize Laanzicht en de familie van burgemeester J.B. de Beaufort die daar 52 jaar woonde. Ook schrijf ik andere artikelen over Woudenbergs verleden zoals 'Heisa aan de Kersenlijn' over gebeurtenissen langs de verdwenen spoorlijn, 'Vier uur gaans' over wandelingen van ongeveer 20 kilometer vanaf Woudenberg en over Woudenbergse waterpret. Tot eind 2019 heb ik nog stof genoeg en daarna bedenk ik weer wat nieuws. Verder schrijf ik de door Johan de Kruijff gefilmde levensverhalen van oude Woudenbergers en verdiep ik me in de traumatische gebeurtenissen rond het neerstorten van een vliegtuig op Bruinenburg en de bom op het huis van de familie Henken in WOII. Dat is het onderwerp van de Historische Avond op 11 april. Dan komen ooggetuigen en nabestaanden vertellen. Het schrijfwerk vergt veel tijd door het bijkomende onderzoek. Ook wil ik meer tijd doorbrengen met mijn vrouw en (klein)kinderen. Dat is één van de redenen om te stoppen met mijn bestuursfunctie."

Ody raakte in de jaren '90 betrokken bij Stichting Oud Woudenberg door een ontmoeting in de toenmalige Oudheidkamer achter de oude brandweerkazerne. In 2001 vroeg Piet de Kruif hem als secretaris omdat Piet de toenmalige voorzitter Henk Moesbergen zou opvolgen.

Ody denkt met plezier terug aan zijn tijd als bestuurslid: ,,Met andere bestuursleden en chauffeur Bertus Brouwer verzorgde ik uitstapjes voor Oud Woudenberg. Met Piet stelde ik bij het 50-jarig jubileum een boek samen en bij het 60-jarig jubileum schreef ik weer een boek. De Oudheidkamer verhuisde naar de Schans, het oude politiebureau, de oude Harmonie aan de Schoolstraat waar het eerste rijdende archief beschikbaar kwam en in 2012 naar het Cultuurhuis. Voor het Harmoniegebouw ontwierp ik een barombouw zoals die in het vroegere café aan de Poort was. Deze werd hergebruikt in het Cultuurhuis. Na mijn powerpointpresentatie over de Woudenbergse geschiedenis met Cor Roodnat in 2002 en het opzetten van de tafel Reis door de Tijd in het Cultuurhuis vroeg Christine Schut van de Woudenberger me voor het schrijven van artikelen over de geschiedenis van Woudenberg. Mees de Man verzorgde 'Toen en Nu'. Later schreef ik de hele pagina. Misschien volgen in de toekomst nog boeken over bijvoorbeeld Laanzicht. In 2022 is het 150 jaar geleden dat J.B. de Beaufort burgemeester van Woudenberg werd."