• Foto Van Denderen

'Nu reageer ik veel rustiger'

RENSWOUDE Kinderen zouden meer moeten bewegen, is een vaak gehoorde opmerking. Van  de kickbokslessen van trainer Quint Brands in Renswoude komen elke week ruim tien kinderen bezweet thuis.

,,Kickboksen heeft helaas niet altijd een positief imago, maar het is juist een sport die veel kan betekenen. Zo zie je kinderen die wat teruggetrokken zijn, opbloeien en de bazige types wat dimmen als ze een poosje deze sport beoefenen", aldus Brands. Ook ouders van de boksende kinderen zijn goed te spreken over de sport. ,,Mijn zoon is er door veranderd. Hij komt meer voor zichzelf op en wordt hierdoor minder geplaagd op school", vertelt een vader.

RUSTIGER Een van de pupillen zelf vertelt dat hij voordat hij op deze sport ging nogal agressief kon reageren op uitdagingen. ,,Nu reageer ik veel rustiger. Op woensdagavond vind ik het heel fijn om tegen een bokszak te mogen slaan en op het schoolplein heb ik dat niet nodig."

Opvallend is dat veel van de deelnemertjes juist de wat rustiger jongens van het schoolplein zijn die door het kickboksen een zekere houding en rust over zich hebben gekregen. ,,En natuurlijk klinkt het gewoon heel stoer dat je op kickboksen zit" lacht een moeder. Ook kinderen met gedragsmoeilijkheden en bijvoorbeeld ADHD hebben baat bij deze sport, signaleert Brands. Dat kickboksen leeft bij de kids blijkt uit het feit dat ze er spreekbeurten over houden en zelfs kinderfeestjes voor afzeggen als die onder lestijd vallen.Voor het merendeel zijn het jongens die deelnemen aan de kickbokslessen van Fitz Healthclub aan de Hooge Hoek 1a. ,,Al heb ik ook meisjes getraind. En op dit moment train ik zelfs twee avonden in de week een damesgroep. Voor mezelf heeft kickboksen veel positiefs gebracht. Ik doe het inmiddels 25 jaar en ben veranderd van een verlegen iemand in iemand met zelfvertrouwen en rust. En zeker niet agressief. Ik zeg altijd: als je eenmaal weet wat je kan, heb je het kickboksen in het dagelijks leven nooit meer nodig. Daar heb ik al vele voorbeelden van gezien in de jaren dat ik training geef", vertelt trainer Quint.

DISCIPLINE De jongens die elke woensdag deelnemen aan de lessen variëren van 7 tot 15 jaar. In de lessen doen de pupillen niet aan sparring (man tegen man)  maar boksen en trappen tegen bokszakken of stootkussens. De rust en discipline waarmee de training wordt uitgelegd en begeleid, slaat zichtbaar aan bij de kinderen. Er zijn een aantal vaste onderdelen in een les. Zoals warming-up door middel van tikkertje spelen en de cooling-down is klassiek met rek- en strekbewegingen en ademhalingsoefeningen. Daartussen wisselt Brands de invulling af met conditietraining en techniek. Zijn typerende schrille fluitje roept soms de jongens weer bij de les. Hoogtepunt van een les is bijvoorbeeld wanneer trainer Quint over de aangespannen buikspieren van de jongens 'loopt'. Met één voet stapt hij voorzichtig op de wasbordjes van de kids en dat is voor de kinderen duidelijk een stoere ervaring. ,,De lessen veranderen qua niveau niet zoveel. Er komen tenslotte geregeld beginnelingen bij. En wij zijn geen sportschool waarbij toegewerkt wordt naar wedstrijden. Het gaat puur om het plezier en daarom is het voor mij liefdewerk, oud papier om deze kids te trainen."

De kinderen die kickbokslessen volgen, hebben een abonnement wat per maand opzegbaar is. De benodigde sportattributen zoals bokshandschoenen en scheenbeschermers liggen in verschillende maten te leen. Uiteraard is het ouders vrij om zelf eigen kleding of beschermmateriaal aan te schaffen voor hun kind.