• Hannie Lamberink-van de Veen

NPV breidt activiteiten uit met terminale zorg thuis

WOUDENBERG De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) Woudenberg gaat haar activiteiten uitbreiden met vrijwillige terminale zorg thuis.

De Woudenbergse coördinator Karla de Jager legt uit: ,,In de zomer van 2017 kregen wij het verzoek om iemand in de laatste fase van zijn leven te ondersteunen. Jaren geleden is de hospicemogelijkheid in Groenewoude beëindigd en heeft NPV Woudenberg de terminale vrijwillige hulp thuis ook stopgezet. Een vrijwilliger uit Maarn heeft deze bijzondere hulpvraag echter toch opgepakt. Het begeleiden van mensen die terminaal zijn vereist vaardigheden die NPV Woudenberg niet ter beschikking had. Daarom hebben twee mensen een cursus gevolgd bij de afdeling NPV Zeist en nu kunnen wij deze zorg weer aanbieden. Daar willen we bekendheid aan geven. De meeste mensen willen in de laatste fase van hun leven het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving zijn. Omdat ze steeds meer een beroep op anderen moeten doen kan dat alleen als familie en mantelzorgers ondersteund worden door ervaren vrijwilligers. Als zij aanwezig zijn kunnen familie en mantelzorgers even op adem komen of noodzakelijke werkzaamheden doen en zo de zorg langer vol houden. Wij werken daarbij samen met professionals die de zorg leveren."

ONDERSTEUNING Kort geleden gaven Karla de Jager en Janine Jonker, coördinator van NPV Zeist, voorlichting over dit nieuwe initiatief aan zorgverleners en aan vertegenwoordigers van zorgorganisaties in Woudenberg. Janine: ,,Voor de thuiszorg is het nieuw, maar zij zijn er blij mee, omdat ze de overbelasting bij mantelzorgers zien, maar zelf geen tijd hebben om meer te doen. De vrijwilligers van NPV Woudenberg geven ondersteuning die afgestemd is op de persoonlijke behoefte van de mensen en hun mantelzorgers. Het is individueel maatwerk en kan snel ingezet worden zonder allerlei formaliteiten."

LEVENSERVARING ,,De NPV heeft gemotiveerde vrijwilligers. Mensen die zelf met zorg voor een naaste te maken hebben gehad willen dat ook voor anderen doen. Zij hebben levenservaring en kunnen goed invoelen wat dit is. Hun motto is 'dit werk doet er toe' en 'niemand hoeft in eenzaamheid te sterven'. De zorg kan één of meer dagdelen per week en is zowel overdag als 's avonds of 's nachts mogelijk. Het is gratis en zonder voorwaarden. Voordat de vrijwilligers starten krijgen ze een training zodat mensen kunnen rekenen op deskundige vrijwilligers die begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Coördinatoren bespreken wat er nodig is en zoeken daar een vrijwilliger bij. Ze begeleiden de vrijwilligers die in leeftijd variëren van 35 tot 75 jaar en houden contact met de thuiszorg en de familie.´´

Naast terminale thuiszorg bestaat er ook buddyzorg voor wie langer dan drie maanden zorg nodig heeft. De kwaliteit van leven wordt dan verhoogd door regelmatig contact met een buddy die meegaat met boodschappen doen of andere activiteiten met de hulpvrager onderneemt.

Omdat deze vorm van vrijwilligerswerk bij de NPV Woudenberg opnieuw opgestart gaat worden zullen de coördinatoren van NPV Zeist komende tijd de hulpvragen begeleiden.

Meer informatie: www.npvzeist.nl, Anja Oosterhoff 06-10515337 of Janine Jonker 06-53532418. Naast deze nieuwe activiteit blijft de NPV Woudenberg haar ´gewone´ vrijwilligerswerk doen. Vrijwilligers brengen bezoekjes bij mensen met weinig sociaal of kerkelijk netwerk, doen vervoer of gaan met mensen op pad voor ontspanning.

Meer informatie: 06-47651215 (Elly Moerdijk of Karla de Jager, coördinatoren) of via de mail npvthuishulpwoudenberg@gmail.com. Meer informatie over de landelijke organisatie NPV? Kijk op de website npvzorg.nl.