• Foto: Ted Walker

Nog maar één biebklant

WOUDENBERG Huiskamerbibliotheek Groenewoude sluit donderdag 24 augustus na zes jaar haar deuren. Vanaf die dag is het niet meer mogelijk om daar geleende materialen af te halen en in te leveren, meldt bibliotheek Eemland.

Joke van der Heide

In overleg met Groenewoude is besloten tot sluiting. ,,Op een gegeven moment was er letterlijk maar één iemand die hier nog boeken kwam lenen. Dan staan de boeken alleen maar te verstoffen" , legt Indra Waardenburg van Bibliotheek Woudenberg uit. Zij vertelt dat de collectie vooral bestaat uit grootletterboeken, waar ook bij de bibliotheek op de vestiging van het Cultuurhuis veel vraag naar is. Een groot deel van de collectie verhuist hier dan ook naar toe. Een ander deel wordt verdeeld onder de andere vier huiskamerbibliotheken van de regio Amersfoort. 

Als belangrijkste reden voor de daling van de vraag noemt Waardenburg het aanscherpen van de indicatie voor Groenewoude, waardoor mensen in een latere fase in hun leven hier komen wonen. ,,Bewoners hebben op die hoge leeftijd blijkbaar minder behoefte aan de faciliteit van een bibliotheek in het pand en voor de omwonenden hoeft het ook niet, want de hoofdvestiging is heel dichtbij."

De huiskamerbibliotheek werd gerund door twee vrijwilligers, Mevrouw van Lingen en Mevrouw du Pree. Beiden reageerden positief op het besluit om de vestiging te sluiten. De één vond het heerlijk om iets meer vrije tijd te hebben en de ander bood direct aan om een aangepaste dienstverlening te bieden aan de bewoner van Groenewoude, die nog wel gebruik maakte van de huiskamerbibliotheek. Zij is graag bereid om boeken te halen en brengen voor deze bewoner. De sluiting heeft volgens Waardenburg niets te maken met gemeentelijke bezuinigingen, zoals bij 300 bibliotheken de afgelopen 5 jaar wel de reden was.