• Gemeente Woudenberg

Nieuwjaarsreceptie: 'Zorg goed voor elkaar'

WOUDENBERG Meer dan tweehonderd mensen kwamen naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in de Camp. Dit jaar kregen vijf Woudenbergers de Woudenbergse Zilveren Speld.

Joke van der heide

Net als voorgaande jaren opende burgemeester Cnossen de avond met een nieuwjaarstoespraak. Cnossen: ,,De afgelopen weken zagen wij hoe kwetsbaar we zijn. Hierbij denk ik aan het overlijden van Joop Morren, die ik onlangs nog een Zilveren Speld mocht uitreiken. En brandweerman Martijn Heemskerk die op 28 december na een bedrijfsongeval om het leven kwam."

TERUGBLIK 2018 kende meer moeilijke gebeurtenissen. De burgemeester noemde de verwoestende brand bij het pluimveebedrijf aan de Laagerfseweg. Ook de overlast van vliegen en de eikenprocessierups in het buitengebied waren zaken die gemeente bezighielden. ,,Met elkaar proberen we in deze gevallen altijd een oplossing te zoeken, maar dat lukt helaas niet altijd", vertelde zij. De lange droogte en het warme weer zorgden volgens de burgemeester ook voor 'uitdagingen'. In dit kader complimenteerde zij de brandweer die bij elke situatie op een professionele manier hulp heeft verleend. Het was ook het jaar dat de gemeente het certificaat voor dementievriendelijke gemeente kreeg en de eerste kinderburgemeester.

De voorlopige balans van vernielingen door vuurwerk komt uit op een schade voor de gemeente van circa € 4.500. De hogere kosten ten opzichte van vorig jaar zijn te verklaren door grotere posten, zoals een vernielde bloempot voor het gemeentehuis en een opgeblazen glijbaan. De politie sprak dit jaar van een beheersbare jaarwisseling. De burgemeester: ,,Ik dank politie, brandweer, onze eigen nooddienst en toezichthouders voor hun inzet tijdens de jaarwisseling." Complimenten waren er ook voor Bjorn de Jong, die dit jaar voor het eerst het nieuwjaarsfeest organiseerde.

ZILVEREN SPELD Veel aanwezigen kwamen voor de uitreiking van de Zilveren Speld, die dit jaar voor de zesde keer werd uitgereikt. Dit jaar gingen de spelden naar Wout Blokhuis, Cees van de Vendel en Jan Vermeer voor hun werk bij Stichting ABC, Wil Schimmel voor zijn bijdrage aan de organisatie van de intocht van Sinterklaas en Rahaf Abou Alshamat voor haar inspanningen voor VluchtelingenWerk Midden-Nederland. Kinderburgemeester Rosa Kelder hielp de burgemeester bij de uitreiking van de speld. Cnossen: ,,Weer vijf mooie verhalen van inwoners die op hun eigen manier een waardevolle bijdrage leveren aan de Woudenbergse samenleving. Ik vind het belangrijk om het werk dat zij doen te zien en te waarderen. Daarom krijgen zij de Zilveren Speld."

2019 wordt het jaar dat er in maart provinciale verkiezingen zijn en de koninklijke familie Koningsdag viert in Amersfoort, waar de regio bij betrokken wordt. Over het nieuwe jaar sprak de burgemeester de hoop uit dat we samen Woudenberg zijn. ,,Zoals burgemeester Eberhard van der Laan opriep: 'Zorg goed voor elkaar en voor de stad'. Laten we dit ook in Woudenberg met elkaar waar maken."