• Martien van de Lagemaat informeert omwonenden en campinggasten.

    Joke van der Heide
  • Joke van der Heide

Nieuwe plannen exploitant 'Hens': van boomhut tot activiteitenhal

WOUDENBERG Met een toekomstvisie voor de komende tien jaar en nieuwe ontwikkelingen zoals een activiteitenhal van 2.500 m2, drive-in camperplaatsen, bijzondere verhuureenheden en nieuwe horeca wil exploitant Martien van de Lagemaat het Henschotermeer duurzaam rendabel maken. Daarbij wil hij nadrukkelijk rekening houden met de natuur.

Toen de provincie en gemeenten in 2015 aankondigden dat zij gingen stoppen met de exploitatie van het Henschotermeer was dat voor hem een grote zorg. ,,De historische wortels van onze familie liggen vanaf 1826 in dit gebied. Onze motivatie om het beheer op ons te nemen is het verlangen om de natuurlijke schoonheid zoveel mogelijk te bewaren. Wij wonen en werken naast het Henschotermeer en waren bezorgd dat er bijvoorbeeld een pretpark zou komen. Voor het financiële plaatje hoeven wij het niet te doen. We verdienen ons brood met de camping. Wij vinden het wel mooi om dit door te kunnen geven aan onze kinderen."

SEIZOEN VERLENGEND Een rendabel Henschotermeer vraagt volgens hem om initiatieven die seizoen verlengend zijn, zodat er niet alleen tijdens de warme dagen inkomsten worden gegenereerd. Doordat er bewust gekozen is voor een lage entreeprijs (vanaf 1 juli 2,95) is de urgentie om op een andere manieren inkomsten te generen nog groter geworden, benadrukt hij. Ook het besluit van de provincie en 11 gemeenten om de subsidie in zijn geheel stop te zetten voor de nieuwe exploitant draagt hier aan bij.

Als toelichting op het plan vertelt hij dat de activiteitenhal bijvoorbeeld een initiatief is om seizoen verlengend bezoekers te trekken. Dat daar in de herfst, winter en voorjaar activiteiten als binnen schaatsen, een fair, (auto)shows en bedrijfspresentaties kunnen worden gehouden. Dichtbij het parkeerterrein staat ook horeca gepland met de mogelijkheid voor overdekt spelen gedurende het gehele jaar. ,,Er komt geen zwembad, maar kinderen kunnen hier wel lekker spetteren, terwijl hun ouders of opa en oma een kopje koffie drinken. Deze activiteit krijgt twee ingangen vanuit het meer en van buitenaf. Voor gasten van het Henschotermeer denken wij aan een combi-tarief." In de toekomst zal er ook een nieuw strandhuis komen. Voorlopig is er gekozen om het vorig jaar opgeknapte strandhuis te behouden. Om minder weersafhankelijk te zijn worden er wel losse tenten geplaatst.

TMCA Drive-in camperplaatsen en bijzondere verhuurmogelijkheden als een schaapskooi, boomhut en duiventil, verspreid over het terrein zijn initiatieven uit het plan. Dat geldt ook voor een kinderboerderij, speeltoestellen in het bos en bij het meer en het in ere stellen van de trimbaan. Verder zal de YMCA een plek krijgen op het terrein, komt er een expositieruimte en uitkijktoren en wordt er voor het bewaken van de veiligheid gedacht aan een boswachtershuis bij de ingang.

Deze plannen toonde Van de Lagemaat tijdens een drukbezochte inloopmiddag en -avond op dinsdag 18 juni aan omwonenden, campinggasten en overige geïnteresseerden. Plannen die emotionele reacties opriepen bij de aanwezigen. Zij begrepen dat er initiatieven nodig zijn om de plas rendabel te krijgen, maar hadden moeite met de grootse aanpak. Een bewoner van de Dwarsweg vertelde hier te wonen, omdat zij houdt van de natuur en dieren wil zien. Door deze plannen is het volgens haar bij het Henschotermeer het gehele jaar door full house met files en overlast als gevolg. Campinggasten sloten zich hierbij aan. Van der Lagemaat denkt juist dat beide groepen zullen genieten van de toevoegingen en het behoud van het Henschotermeer voor de volgende generaties.

De aanwezigen hadden ook het idee dat zij met deze plannen voor een voldongen feit kwamen te staan. Kritisch gaven zij aan de informatie eenzijdig te vinden en niet het idee te hebben dat er naar hun geluisterd wordt of dat het geven van tips zinvol is. Van de Lagemaat: ,,We luisteren wel en bekijken alle tips, maar het is ook moeilijk. Ik sprak net twee mensen, waarvan één meer feesten wil en de ander liever geen."