• Hannie Lamberink

Nieuwe eigenaar Natuurlijk Bloemen

WOUDENBERG Wim van Valkenhoef is 1 november 47 jaar bloemist, waarvan hij 35 jaar als zelfstandige werkte. Nu hij 65 wordt, vindt hij het tijd om 'Natuurlijk Bloemen', dat hij zestien jaar runde, over te dragen aan opvolger Hans Roorda uit Zeewolde. Tot 31 december assisteert Wim nog in de bloemenzaak die dezelfde naam blijft dragen: ,,Ik neem wel op zaterdag vrij. Dat is voor mij een ongekende luxe, want in het weekend was ik altijd nog met administratie bezig. Die rompslomp heb ik straks niet meer.''

Hannie Lamberink

,,Het echte bloemistenvak is maar een klein deel van het werk'', vervolgt Van Valkenhoef. ,,Je moet zoveel meer doen: inkopen, etaleren, creëren, schoonmaken en nog veel meer. Je moet ook een breed assortiment hebben. Toen de computer eind jaren tachtig kwam was dat wennen, net als het faxen destijds, maar we kunnen nu niet meer zonder. Ooit had ik zelfs twee zaken, maar dat raad ik niemand aan. Het karakter van de zaak zal wel gaan veranderen, want iedereen doet het op zijn eigen manier. Ik heb zelf nooit bij anderen gekeken, maar mijn eigen koers gevaren."

Wim komt uit Hoogland. Hij volgde na de lagere tuinbouwschool de vakschool voor bloemsierkunst. Dat betekende vijf dagen werken, één dag naar school en 's avonds het middenstandsdiploma halen. Nu doen bloemisten op de meesterbinderopleiding het niveau van de kunstacademie: ,,Ik begeleid mensen van deze opleiding." Hij begon zijn eerste bloemenzaak op 1 november 1980 aan de Hooglandseweg in Amersfoort. In 1987 kreeg hij een zaak erbij aan het Neptunusplein, maar die wijk veranderde erg. In 1999 nam hij 't Houten Paard in Woudenberg over.

,,Bloemen zijn een luxeproduct. De handel staat zwaar onder druk door de crisis. We hebben geen last van kopen via internet zoals andere winkeliers, want mensen kopen bloemen nog wel in speciaalzaken zoals Natuurlijk Bloemen. Bloemen zijn een natuurproduct en het blijft handmatig werk, ook al wordt er nu ook gelijmd en niet altijd meer op draad gebonden. Wel zijn er modes en trends merkbaar."

De mooiste momenten in zijn carrière waren zijn vijftigste verjaardag en het maken van een echte lauwerkrans voor schaatskampioen Carl Verheijen in opdracht van de gemeente. ,,Zo'n opdracht is heel bijzonder. Die krijg je nooit. Het is echt vakwerk, want een echte lauwerkrans is smal van boven en breed beneden, geen grafkrans die je vaak ziet. De laurierbladeren prik je op de strokrans." Als Wim straks vrije tijd heeft, weet hij die wel te vullen: klussen, in zijn wilde bloementuin werken, met steen en hout bezig zijn, schilderen, beeldhouwen en met zijn vrouw een reis naar Nieuw-Zeeland maken. Het stuk hout in zijn zaak dat afkomstig is van een oude waterpomp op de Hooglandseweg gaat mee terug naar Hoogland. ,,Het was een fijne tijd in Woudenberg met leuke contacten met klanten. Een boeiend gesprek kon onverwacht ontstaan. Daar kijk ik met plezier op terug. Ook het bezig zijn met bloemen zal ik zeker missen."