• Gerwout Lamberink
 • toespraken van burgemeester en voorzitter

  Gerwout Lamberink
 • ontkronen van Eierkoningin Danique

  Gerwout Lamberink
 • kronen van Myrna Klaare

  Gerwout Lamberink
 • kronen van Marije

  Gerwout Lamberink
 • felicitaties van andere hoogheden

  Gerwout Lamberink
 • Gerwout Lamberink
 • Gerwout Lamberink

Nieuwe Eierhoogheden gekroond

WOUDENBERG In chique auto's arriveerden de Eierhoogheden van 2015 en 2016 bij het gemeentehuis voor de (ont)kroning door burgemeester Cnossen. Op het plein voor het gemeentehuis stonden familie en vrienden hen al op te wachten. Na toespraken van de burgemeester en de voorzitter van stichting Haantjesdag, Agnès Peters- van Cruininge, brak het spannende moment voor de dames aan. Het ontkronen bleek met al dat lange mooi gekapte haar lastiger dan het kronen. Danique en Puck noemden de corso's, de Heideweek, het Kersenfestival en Haantjesdag de leukste momenten van hun jaar en wensten de nieuwe hoogheden Myrna en Marije veel plezier. Myrna en Marije: ,,We hebben er heel veel zin in en vinden het erg leuk dat we het samen gaan doen!"

Voor Myrna Klaare en Marije van der Lee begon 3 juni een jaar met veel nieuwe ervaringen: zij werden  in het gemeentehuis gekroond tot Eierkoningin en Eierprinses van Woudenberg in het bijzijn van hun familie en vrienden.

Dit keer verzorgde burgemeester Cnossen de kroning: ,,Dankzij het actieve bestuur zien de Eierhoogheden er weer piekfijn uit, als duo maar ook ieder apart. Jullie beginnen nu met dit vrijwilligerswerk maar het is niet vrijblijvend. Aan jullie bezigheden kun je dankzij alle sponsors zien dat we in Woudenberg elkaar nodig hebben en niet zonder elkaar kunnen. Net als de hoogheden uit Ede en Leersum zijn jullie ambassadeurs van onze omgeving."

Eindelijk konden Myrna en Marije  met familie en bekenden over hun ervaringen praten: in de maanden voor de kroning zijn er jurken gepast en uitgezocht  en is er al een fotoshoot geweest door Geert de Jong van Cheeseworks.  Annelies van Oosterum zocht make up voor hen uit en salon Emma creëerde een mooi kapsel. Tot deze datum moest alles geheim blijven!

In Woudenberg worden al jarenlang elk jaar Eierhoogheden gekroond die dat jaar het dorp gaan promoten in de regio. Zoals Leersum bekend is om het bloemencorso en daarom een Bloemenkoningin heeft was Woudenberg vroeger bekend vanwege de eierhandel.

Een dag na de kroning waren Myrna en Marije aanwezig bij de Open Dag van de nieuwe sponsor Legemaat en van Elst en deelden ze traditiegetrouw foto's uit aan winkeliers en publiek in de winkelstraten om Haantjesdag te promoten. Op 10 juni zijn ze bij de intocht van de Avondvierdaagse en op 11 juni start  Haantjesdag met het ontbijt met de jarigen waarna ze samen met de hoogheden uit andere plaatsen langs alle activiteiten gaan.

Agnès van Cruiningen-Peters: ,,Als Stichting Haantjesdag zoeken we altijd een koppel meisjes dat elkaar goed keny omdat ze een jaar lang samen op moeten trekken. Deze hoogheden kennen elkaar al vanaf de basisschool! Myrna kwam op het idee om zich op te geven en Marije was ook enthousiast."

Eierkoningin Myrna en Eierprinses Marije ,,We zaten altijd bij elkaar in de klas en korfbalden ook samen. We hadden ons vorig jaar al aangemeld, maar het is niet handig om dit tijdens je eerste studiejaar er bij te doen. Nu kan het wel. Vooral de mooie jurken en alle leuke activiteiten trokken ons aan! We hopen veel te leren van deze uitdaging! We hebben er zin in!"

Myrna is een geboren en getogen Woudenbergse en studeert 'Food and Business' in Nijmegen. Ze hoopt hierbij de richting facility management te gaan volgen. In haar vrije tijd vindt ze koken en bakken leuk om te doen. Myrna: ,,Ik hoop veel mensen te leren kennen en verheug me er op om samen met Marije nieuwe ervaringen op te doen en op onbekende plekken te komen".

Marije is geboren in Lisse, maar woont vanaf haar 4e jaar in Woudenberg. Na een opleiding tot secretaresse werkt ze nu een half jaar bij de jubilerende camping de Heigraaf en hoopt daarna een leuke baan als secretaresse te vinden of weer te gaan studeren. Ze is actief in het bestuur van de jeugdvereniging en in de 'Kom en Zie' commissie maar het liefste gaat ze naar vrienden om lekker bij te kletsen.

Marije: ,,Elk jaar loop ik over Haantjesdag en nu mag ik samen met Myrna zelf een keer hoogheid zijn. Dat vind ik heel bijzonder! Ook wordt je op deze manier nog meer bij het dorp waar je woont betrokken."

De ´oude´ en nieuwe Eierhoogheden op een rijtje. In het rood de nieuwe koningin en prinses (Myrna Klaare en Marije van der Lee), in het blauw de vertrekkende hoogheden (Danique Blaauwendraad en Puck Hosman).