• Gerwin van Luttikhuizen

Aanpak jeukrups in volle gang

WOUDENBERG Op diverse plekken in het dorp wordt hard gewerkt om de overlast van de eikenprocessierups op te lossen. Deze week staan de hoge nesten van de eikenbomen aan De Steeg op het programma om te worden weggezogen.

Dit naar aanleiding van meldingen medio juni. Gelet op de grote hoeveelheid meldingen kan het bestrijdingsbedrijf Van Ginkel volgens de gemeente echter niet overal direct de nesten weghalen. Voordat het bestrijdingsbedrijf in actie komt wordt er daarom eerst een groepje bomen "verzameld".

Bij De Steeg zitten opnieuw, weliswaar minder dan vorig jaar, in meerdere eikenbomen nesten. De bestrijder heeft er voor gekozen om eerst de lage nesten te verwijderen. Deze week worden de hoge nesten met behulp van een hoogwerker weggezogen. Ondanks de preventieve maatregelen met het inspuiten van nematoden in het voorjaar blijft de eikenprocessierups een hardnekkig probleem. De overlast van de haartjes in de vorm van jeuk, ademnood, oogirritaties en huiduitslag is volgens de gemeente nu al wel afgenomen. De brandharen zitten in deze fase namelijk gekluisterd in het nest en worden minder snel weggevoerd door de wind.

Uit de evaluatie moet blijken of het beleid met het inspuiten van nematoden, kleine aaltjes die een natuurlijke vijand zijn van de rups, heeft gewerkt. Uit een proef in Neder Betuwe samen met de Universiteit van Wageningen blijkt dat de inzet van nematoden goed werkt, maar dat het gebruik van bacteriën zelfs uitstekend werkt. Wat de gevolgen op lange termijn zijn van beide opties moet nog onderzocht worden. Of de snelheid van wegzuigen als follow-up actie in de zomer invloed heeft, zal ook uit de evaluatie van de gemeente blijken.