• Rechtbank

Nader onderzoek in strafzaak dodelijk ongeval

RENSWOUDE Een 33-jarige Leusdenaar houdt bij hoog en laag vol dat hij niet de bestuurder was van de wagen waarmee twee jaar geleden op de Arnhemseweg in Renswoude een ongeluk gebeurde waarbij de 24-jarige Joey Stap uit Ede om het leven kwam. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is echter zeer belastend voor de Leusdenaar.

De rechtbank in Utrecht hield de strafzaak tegen de Leusdenaar donderdag daarom aan voor nader onderzoek. De Leusdenaar vertelde dat hij ruim twee jaar geleden in zijn eigen auto op stap was gegaan. Hij had veel bier gedronken en een xtc pil geslikt. Daarom had hij het rijden overgelaten aan een vriend, een nu 34-jarige Woudenberger. De vriend was de macht over het stuur verloren en daarna was de auto tegen een boom geklapt. De twee vrienden waren uit de auto geslingerd.

Edenaar Joey Stap zat op de achterbank. ,,Hij had geen schrammetje, maar hij bewoog niet meer'', vertelde de Leusdenaar op de zitting. Hij kende het dodelijk slachtoffer eigenlijk niet. Stap was lokaal bekend als rapper en speler van voetbalclub Edesche Boys. De Leusdenaar vertelde daarna aan de politie dat hij niet had gereden. Hij hield dat ook in de rechtbank vol. De Woudenberger lag eerst een week zwaar gewond in het ziekenhuis. Hij zegt dat hij vergeten is wat er is gebeurd. Op beelden van een tankstation is te zien dat de Woudenberger acht minuten voor het ongeluk achter het stuur zit.

Het Openbaar Ministerie had weinig bewijs tegen de Leusdenaar totdat het Nederlands Forensisch Instituut de auto onderzocht. Volgens een deskundige kan de manier waarop de vezels na het ongeluk door de wagen zijn verspreid alleen maar erop duiden dat de Leusdenaar achter het stuur heeft gezeten op het moment van het ongeluk.

Advocaat Jan Peter van Schaik wees erop dat de auto eerder bij een ongeluk betrokken is geweest. Dat kon de sporen mogelijk verklaren. De verklaring van de deskundige riep zoveel nieuwe vragen op dat de rechtbank besloot om de zaak aan te houden. De deskundige mag die vragen schriftelijk beantwoorden.

De volgende zitting is op 18 maart. Dan zal de officier haar eis tegen de Leusdenaar uitspreken.