• Foto Rinus van Denderen

Monumentendag 9 september: Boeren, Burgers en Buitenlui

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg houdt 9 september in nauwe samenwerking met de Stichting Oud Woudenberg en veel vrijwilligers de Open Monumentendag 2017. Dit jaar staat het thema 'Boeren, Burgers en Buitenlui' centraal. Dit is van oudsher de uitroep waarmee de dorpsomroeper de aandacht van het publiek trok.

Joke van der Heide

De gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg organiseren om de beurt de Open Monumentendag. Dit jaar heeft de gemeente Woudenberg versneld de eer om deze dag te organiseren. Wethouder Pieter de Kruif legt uit dat eigenlijk Scherpenzeel aan de beurt is, maar omdat de Vereniging Oud Scherpenzeel volgend jaar haar vijftigjarig bestaan viert, wil zij dat gelijk laten vallen met de Open Monumentendag 2018.

,,Wij vonden het prima om te wisselen en met dit thema helemaal. Het biedt ons de kans om de dag dicht bij huis te organiseren. Wij hebben ervoor gekozen om het monumentale deel van het gemeentehuis en de geschiedenis daarvan centraal te stellen. Op de plaats van ons gemeentehuis stond voorheen Huize Laanzicht van de familie de Beaufort. Deze familie behoorde tot de buitenlui", vertelt de wethouder. Van oorsprong waren buitenlui mensen met een rondtrekkend bestaan. later werd het de aanduiding voor landgoedeigenaren, zoals de familie de Beaufort.

Het gemeentehuis wordt opengesteld voor bezichtigingen met tentoonstellingen van originele voorwerpen als servies, authentieke kleding en een prachtige fotocollectie van de familie de Beaufort, beschikbaar gesteld door nazaten van de familie. Op de tweede locatie, boerderij De Wetering aan de Maarsbergseweg 47, wordt het boerenleven van toen onder de aandacht gebracht. Op het Poortplein komt het thema Burgers, met standjes van zeven winkeliers en de gemeente, in Anton Piek-sfeer tot leven.