• Anouk Koster werkt graag met jongeren, omdat zij vaak nog zoekend zijn naar wat zij graag willen, maar aan de andere kant vol kracht zitten.

    Joke van der Heide

'Mijn leeftijd is mijn kracht'

WOUDENBERG De 23-jarige Anouk Koster is als tweede jongerenwerker naast Reinier van Santen voor Jeugdpunt in Woudenberg en Scherpenzeel gestart. Zij wil de jongeren eerst goed leren kennen en is nieuwsgierig naar wat zij voor hen kan betekenen. Haar jeugdige leeftijd ziet zij als een kracht.

Joke van der Heide

Anouk is een jaar geleden afgestudeerd op de HBO-opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming in Utrecht. Bij toeval kwam zij in het jongerenwerk terecht. ,,In mijn woonplaats Putten heb ik voor een half jaar iemand bij Jeugdpunt vervangen. Zo kwam ik deze vacature tegen. Dit is mijn eerste officiële baan. Ik heb het naar mijn zin en heb in korte tijd al veel kunnen doen. Vanuit mijn stage wist ik dat ik jongeren een leuke doelgroep vind om mee te werken." Als stage heeft Anouk gewerkt bij een timmerproject voor jongeren in Guatemala. Het project sprak haar zo aan dat zij na afloop in het Nederlandse bestuur van de stichting is gegaan.

JONG Ze vindt het werk met jongeren leuk, omdat jongeren bijvoorbeeld in de leeftijd van 14, 15 en 16 vaak nog zoekend zijn naar wat zij graag willen, maar aan de andere kant vol kracht zitten. ,,Ik vind dat mooi om te zien en wil hen graag stimuleren bij deze zoektocht." Iedere week is zij twee avonden te vinden in het dorp om met de jongeren te praten. Op de vraag of ze niet te jong is voor de functie, beaamt ze dat zij dit in het begin wel heeft gedacht. ,,De afgelopen twee maanden zie ik echter dat het juist een kracht is, omdat ik deels in dezelfde levensfase als de jongeren zit. Daarbij kan ik veel leren van mijn collega Reinier." Zij wil graag samen met de jongeren aan de slag. ,,Wij moeten niet bepalen wat de jongeren doen. Zij hebben zelf ook hun netwerk, maar wij kunnen elkaar juist versterken. Als er iets is wat ze leuk lijkt, denken Reinier en ik graag mee."

EIGEN PLEK Als voorbeeld geeft Anouk de ideeën die zij heeft gehoord van jongeren over een eigen plek. ,,Een toffe en niet eenvoudige wens, waar veel bij komt kijken. Daar is ook kennis voor nodig waar zo'n plek aan moet voldoen en vraagt al snel om overleg met de gemeente." Anouk kijkt er ook naar uit om activiteiten met en voor de jongeren te organiseren. ,,Ik ben praktisch ingesteld en heb in mijn studie geleerd dat dingen doen vaak meer oplevert dan praten." Zij denkt daarbij aan theater, fotografie, kunst, muziek of sport. Ook hiervoor geldt dat zij dit samen met de jongeren wil doen en dan niet alleen met jongeren die buiten te vinden zijn. Anouk wil ook in contact komen met jongeren die juist (te) vaak alleen thuis zitten, mantelzorgers zijn of jeugd die door allerlei oorzaken niet meer naar school gaan. Bij haar werk is elkaar vertrouwen heel belangrijk. Haar collega Reinier van Santen coacht diverse jongeren. ,,Je gaat niet zomaar je hele hebben en houden vertellen. Dan moet je iemand echt vertrouwen", legt zij uit. Naast coaching liggen er ook plannen om de jongerenwerkers actief en met als doel vooral preventief te laten samenwerken met de basisscholen.