• Alert Crossmedia

'Mijd De Steeg vanwege eikenprocessierupsen'

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg adviseert inwoners om De Steeg voorlopig te mijden. Dit omdat er een grote hoeveelheid eikenprocessierupsen is gevonden.

In het buitengebied van Woudenberg op De Steeg, ter hoogte van de Moriahoeve, is deze week een grote hoeveelheid nesten van de eikenprocessierups gevonden. Het is voor de bestrijders lastig om deze nesten te verwijderen. Deze nesten zijn zo groot dat ze in delen opgeruimd moeten worden.

Het gevolg hiervan is volgens de gemeente een enorme verspreiding van brandharen van de rups. ,,De haren van de eikenprocessierups kunnen bij mens en dier klachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Op deze plaats is de situatie dan ook onverantwoord voor de bestrijder. Het risico op klachten is in deze tijd van het jaar namelijk het grootst.''

Zodra de rupsen in de popfase komen en uitkomen als vlinder (juni-oktober) wordt het risico van verspreiding van brandharen minder. Dan kunnen de nesten verwijderd worden. ,,Wij adviseren u daarom De Steeg lopend of op de fiets te mijden. Omleidingsroutes worden ter plaatse aangegeven'', aldus de gemeente Woudenberg. Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op www.woudenberg.nl onder het kopje 'actueel'.