• Merlijn Doomernik

Midas Dekkers: ´uniek en humoristisch´

WOUDENBERG Bioloog en schrijver Midas Dekker is maandagavond 12 maart te gast in Hotel Restaurant Schimmel in Woudenberg voor de traditionele schrijversavond rond de Boekenweek (10-18 maart).

 

Joke van der Heide

,,Het thema van de Boekenweek is dit jaar natuur. Een thema dat door Midas Dekker op volstrekt eigen wijze, met gevoel voor humor, wordt benaderd. Wij zijn er dan ook trots op om zo'n unieke spreker in Woudenberg te ontvangen en verwachten dat het een spraakmakend avond zal worden", licht Ankie Huisman van Rotary Scherpenzeel Woudenberg de keuze voor de spreker toe. Samen met de bibliotheken van Woudenberg en Scherpenzeel organiseert de Rotary al weer voor de twaalfde keer deze drukbezochte literaire avonden.

 

EIGENZINNIG Midas Dekker is geboren in Haarlem, maar groeide op in Amsterdam, waar hij ook biologie studeerde. Als student begon hij te schrijven en al gauw publiceerde hij stukjes over dieren in onder andere het NRC Handelsblad, de Volkskrant en de Vara-gids. De volstrekt eigen insteek waarmee hij zijn thema's te lijf gaat, sluit mooi aan bij zijn abrupte en plastische stijl. Dezelfde stoere en eigenzinnige toon klinkt ook door in zijn boeken, die hij voor zowel kinderen als volwassenen schreef.

Titels als 'Houden beren echt van honing' (1985), Lief dier (1992), 'De vergankelijkheid' (1997) en 'De larf' (2002) zijn van zijn hand. Andere boeken die Dekkers  heeft geschreven zijn 'Rood: Een bekoring' (2011), 'De  kleine verlossing of de lust van ontlasten (2014), 'De thigmofiel' (2015) en zijn laatste boek 'Volledige vergunning' (2017).

ONDER DE BAR GEBOREN In dit boek beschrijft hij zijn favoriete  café's in Nederland, hun eigenzinnige eigenaren of barkeepers, kroegtijgers, de mores aan de stamtafel, de geneugten en gevaren van het drankgebruik en nog veel meer. Dekkers: ,,Ik ben onder de bar geboren, dat betekent dat je van jongs af aan in een café bent opgegroeid."

Midas Dekker is ook bekend van zijn radiorubriek bij Vroege Vogels, waarmee hij in 2007 is opgehouden. Ook is hij een tv-persoonlijkheid, onder meer door tv-programma's als Gefundenes Fressen, Eerste druk en Midas. De Midas van tv en de Midas van zijn columns en boeken verschillen maar weinig: als je Dekkers leest, 'hoor' je de tekst met  zijn stem en ontspannen uitspraak door in je hoofd. Midas praat zoals hij schrijft, of schrijft zoals hij praat.Wie bioloog Midas Dekkers met zijn eigen, originele persoonlijkheid en stijl wil ontmoeten, is van harte uitgenodigd, maandagavond 12 maart in Hotel Restaurant Schimmel, Stationsweg Oost 243 in Woudenberg. De avond begint om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur.

 

De kosten zijn 8,50 euro. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel van Lunteren (Woudenberg) en de Bibliotheek. In Scherpenzeel zijn de kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel De Zonnebloem, Primera en de Biliotheek. Kaarten zijn ook online te bestellen via www.bibliotheekeemland.nl. Meer informatie bij de bibliotheken in Woudenberg en Scherpenzeel.