• De Kom en Zie commissie vond de bekendmaking van het bijeengebrachte bedrag een feestelijk moment waard en overhandigde Jan Heijns een taart met daarop het bedrag: 3500 euro!

    Hannie van de Veen

Met overnachting in kasteel en klooster

WOUDENGERG Jan Heijns keerde op 4 juni met het vliegtuig terug van een sportieve uitdaging: hij heeft in een paar weken in zijn eentje 2300 km naar Rome gefietst. Hij fietste 6 dagen per week ongeveer 80 km per dag en waste op de zondagse rustdag zijn kleren.

Jan kan als zzp zo'n reis zelf plannen. Hij vertrok 30 april uit Woudenberg en bereikte zijn einddoel op 29 mei. Hij bleef nog een paar dagen in Rome en bezocht er het Vaticaan en het Colosseum. Omdat alles zonder problemen was verlopen en hij zich fit voelde dacht hij nog even aan terug fietsen, maar zag daar vanwege de tijd toch maar vanaf. Zijn fiets kwam 23 juni pas terug met behulp van een transportbedrijf.

GOED DOEL Hoewel Jan onderweg geen bezienswaardigheden bezocht, maakte hij de fietstocht niet alleen voor zijn eigen sportplezier, maar hij verbond er ook een goed doel aan. Voor vertrek benaderde hij sponsors. De opbrengst van het sponsorgeld is bestemd voor een nieuwe rolstoelbus voor het Kom en Ziehuis in Orhei in Moldavië. In dit huis krijgen 25 kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking opvang, medische begeleiding, therapie en onderwijs, omdat dat er nauwelijks is in het arme Moldavië. Ze hebben daardoor kansen om zich beter te ontwikkelen dan in de staatsinternaten mogelijk zou zijn.

DOOR OOSTENRIJK Over de tocht vertelt Jan: ,,Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik was ooit al eens eerder in 3 etappes naar Rome gereden. Ik koos nu voor een mooie route door Oostenrijk en fietste daar vooral door de dalen. Daar fietsen meer mensen lange tochten. Ook zijn er veel wandelaars. De route had ik op mijn telefoon. Bij afdalingen droeg ik wel een helm. Ik had van te voren niet extra getraind om heuvels te fietsen, maar merkte dat mijn conditie elke dag toenam. Ik bekeek per dag wat haalbaar was. Ik kampeerde niet maar regelde aan het eind van de dag een slaapplaats. Zo sliep ik een keer in een kasteel boven op een berg maar ook in een klooster. In de Po vlakte vond ik het minder mooi. Ik heb onderweg geen blessures, tegenvallers of materiaalpech gehad, alleen een softwarefout in de ondersteuning en het display was niet waterdicht. Om als Nederlander herkenbaar te zijn had ik een oranje tas op mijn trackingbike. Ik had ook een vlag van het Kom en Ziehuis op mijn fiets, maar die was na een week verdwenen. Opvallend was dat er in Italië nauwelijks Engels gesproken wordt. Dat is voor toeristen lastig. In Duitsland werd ik juist opvallend vriendelijk behandeld en was men erg behulpzaam. Voor het thuisfront en de Kom en Ziecommissie maakte ik elke dag een verslag met foto's. Een mooie bijkomstigheid is dat ik een beetje afgevallen ben en dat mijn suikerziekte stabiliseerde door de regelmaat en de lichaamsbeweging."

De Kom en Zie commissie vond de bekendmaking van het bijeengebrachte bedrag een feestelijk moment waard en overhandigde Jan een taart met daarop het bedrag: 3500 euro!

Meer info:
www.komenziemoldavie.nl