• Wilma, Luca,Ruth en Leo

  Hannie van de Veen
 • v.l.n.r. Luca, Wilma, Ruth en Leo. Noah is aan het werk

  Hannie van de Veen
 • Wilma, Luca, Ruth en Leo van der Meij

  Hannie van de Veen
 • Het gezin doet thuis veel spelletjes.

  Leo van der Meij

Thuisquarantaine: 'Eerste dagen waren beroerd, nu gaat het beter'

WOUDENBERG De Woudenbergse familie Van der Meij zit in thuisquarantaine. Bij dochter Ruth (19) werd positief getest op het coronavirus. Sinds die tijd zit het hele gezin thuis om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Leo van der Meij, leerkracht op de Olijfboom, vertelt: ,,Onze oudste dochter Ruth van 19 jaar werkt als leerling-verpleegkundige in het ziekenhuis. Natuurlijk waren wij bezorgd of Ruth besmet zou raken. Ongeveer een week geleden kreeg Ruth verhoging, vermoeidheid, hoofdpijn en keelpijn. Het ziekenhuis testte haar en ze bleek inderdaad corona te hebben. We schrokken, maar hielden er eigenlijk al rekening mee. Ruth beseft dat het virus gevaarlijk kan zijn en dat verontrust haar, maar aan de andere kant is ze blij dat ze slechts lichte klachten heeft. De eerste dagen was ze beroerd, maar het gaat nu steeds beter. Toch moet ze binnenblijven tot ze 24 uur klachtenvrij is."

BOODSCHAPPEN De GGD heeft het gezin gebeld met een uitgebreide vragenlijst en vervolgens beslist dat ze in thuisquarantaine moesten. De arts legde uit dat ze sociale contacten moeten mijden en wel boodschappen mogen doen of mogen wandelen zolang ze geen klachten hebben. Ze doen de boodschappen nu online of er gaat iemand naar de winkel om alle boodschappen in één keer te halen. Ook al heeft behalve Ruth gelukkig verder nog niemand klachten, toch moeten ze nog 14 dagen de regels van de GGD voor thuisquarantaine volgen. Dat betekent dat Leo en zijn vrouw vanuit huis moeten werken. Moderne techniek maakt dat mogelijk.

,,Directie-overleg doe ik nu op afstand via videocall. Zowel collega's, ouders als leerlingen op de Olijfboom zijn geschrokken, maar reageren erg meelevend. Het is ook voor hen geruststellend dat Ruth niet zo heel ziek is, maar voorlopig niet mag werken. Zelf heb ik via video contact met mijn klas en help ik collega's om het thuiswerken van hun klassen ook te organiseren. Op school worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd dus afstand houden van elkaar."

GROOTSTE ZORG Wilma werkt als ondersteuner bij het office-management van Over Morgen. Dat bedrijf sluit in elk geval tot 6 april. ,,We hebben een bureau met laptop en schermen neergezet om thuis te kunnen werken." Voor de jongste van het gezin, Luca, is het moeilijk dat hij niet met vrienden buiten kan spelen. Natuurlijk volgde hij het nieuws en had hij verhalen van zijn zus gehoord. Nu rest hem weinig anders dan schoolwerk maken, voetballen in de achtertuin, spelletjes doen met het gezin of gamen. Bij veel games kun je ondertussen met je vrienden praten.''

Ondanks de gezinsquarantaine is dochter Noah de enige die wel de deur uit mag totdat ze zelf klachten krijgt. Ze werkt in de ouderenzorg en is volgens de GGD hard nodig vanwege het tekort aan zorgpersoneel. Wel gaat het afrijden voor haar rijbewijs niet door en daar baalt ze van.

Leo: ,,Als gezin proberen we structuur aan te brengen in deze situatie en alles zo normaal mogelijk te houden. Elke dag doen we om 16.00 uur als gezin een bordspel. Er is een schema met huishoudelijke taken gemaakt. Verder vergen werken en leren op de laptops veel tijd. Ook Ruth en Noah studeren nog. Ruth bakt af en toe wat lekkers als afleiding. Fysiek contact vermijden we en we letten goed op hygiëne. Met onze ouders onderhouden we contact via WhatsApp en soms zetten ze wat voor de voordeur. Onze grootste zorg is hoe Ruth omgaat met de heftige dingen die ze in het ziekenhuis heeft gezien en de gevolgen daarvan voor haar. We praten er veel over."

AFSTAND HOUDEN Wilma: ,,Voor andere Woudenbergers kan het geruststellend zijn dat het virus zich, net als bij Ruth, op milde wijze kan manifesteren en onze ervaringen laten zien dat thuisquarantaine goed te doen is. Het is wel belangrijk om de richtlijnen van RIVM en GGD serieus te nemen. Zo voorkomen we dat te veel mensen tegelijk ziek worden. Vermijd bij elkaar komen in groepen en vermijd contact met kwetsbare mensen als je je niet lekker voelt. Afstand houden is belangrijk."

Leo vindt het mooi dat juist in deze tijd mensen voor elkaar zorgen. ,,God vraagt dat van mensen, maar dat wordt nu echt zichtbaar. We krijgen onverwacht bloemen en boodschappen. Dat stemt dankbaar! Als christen krijgen we net zo goed met ziekte te maken als anderen maar we vertrouwen er op dat God ons de kracht geeft deze situatie te boven te komen. Dat biedt steun bij onze zorgen." Omdat alleen Ruth lichte ziekteverschijnselen heeft denkt dit optimistische gezin al voorzichtig aan de tijd na de quarantaine en maakt plannen wat ze dan weer kunnen gaan doen.