• Bram de Ronde, Marianne de Wit en Jan Ebbers bij de nieuwe paneelgordijnen.

    Hannie van de Veen

Nieuwe zonwering Groenewoude

WOUDENBERG Onlangs kreeg zorgcentrum Groenewoude in Woudenberg na overleg met de locatie nieuwe paneelgordijnen in de Serre als zonwering. Stichting Vrienden van Groenewoude zorgde hiervoor. Deze stichting bestaat al zo lang zorgcentrum Groenewoude bestaat.

Marianne de Wit, eerder teamleider in Amandelhof, is sinds oktober 2018 locatiemanager in Groenewoude. ,,De oude gordijnen hingen al tien jaar en waren aan vervanging toe. Ze sloten niet goed meer aan, maar uit het normale budget kon dit niet betaald worden. Groenewoude geeft aan wat nodig is, maar de stichting bepaalt wat mogelijk is. Zij staan los van het zorgcentrum en hebben eigen vermogen uit schenkingen, legaten en donaties. De gordijnen moesten wel door een Woudenbergse ondernemer, Brouwer, geleverd worden. De nieuwe gordijnen zorgen ook bij felle zon voor aangenaam diffuus licht. Bovendien zijn ze brandwerend en is beamergebruik nu overdag mogelijk zonder verdere verduistering. Geen Charim-locatie kan meer zonder zo'n stichting of vriendengroep die op vrijwillige basis ondersteuning biedt."

Sinds de oprichting bij de komst van de eerste huiskamer in maart 1985, is het doel van deze onafhankelijke stichting het bevorderen van het welzijn van bewoners en anderen die in Woudenberg zorg van Charim ontvangen door vanuit christelijk perspectief een warm woonklimaat te creëren. Zo werden eerder een piano, een orgel, een video-installatie, knuffeldieren en een hometrainer en Braintrainer aangeschaft, maar ook bekostigden zij meubilair, tuinaanleg, beveiligingscamera's, tv's bij de heropening in 2011 en bejaardenalarmering. In de hal hangen ingelijste historische foto's van Woudenberg. Sinds 2002 zorgen ze voor een paasattentie. De overheid dekt alleen hoogst noodzakelijke basiszorg en niet wat het wonen kan veraangenamen. Door bezuinigingen komt de zorg steeds meer onder druk te staan. Schenkingen komen niet bij de zorglocatie zelf terecht maar bij de stichting Vrienden van Groenewoude die zo het leefklimaat kan verbeteren met spullen in natura. Het bestuur onderzoekt wat wel en niet gefinancierd wordt.

Jan Ebbers is al vanaf het begin penningmeester, Bram de Ronde werd in 2006 voorzitter en Bep Haanschoten is sinds 1993 secretaris. De band met Woudenberg is altijd belangrijk geweest. Mensen willen graag met bekenden en dichtbij familie blijven wonen als steeds meer zorg noodzakelijk wordt.

Groenewoude is blij met de vele vrijwilligers die een handje helpen in het zorgcentrum. De Stichting Vrienden van Groenewoude zou graag bekender worden in het dorp om het warme woonklimaat in Groenewoude nog lang te kunnen waarborgen. Ze zoekt vooral donateurs (NL23RABO0372451802). Meer informatie via 06 53616170.