• Justiaan maakt samen met een scoutingvriend het gebouw en de omgeving van Ridder Fulco na in een Minecraftserver.

    Hannie van de Veen

'Balen dat ik weg moest uit Finland'

De coronacrisis heeft ook grote gevolgen voor Justiaan Lamberink. Hij moest het semester elektrotechniek dat hij volgde in Kemi, Finland vroegtijdig beëindigen. ,,Het verbaasde me dat we als 'exchange students' gedwongen werden terug naar huis te gaan. Een dag later ging het land op slot.''

Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Ik woon in Woudenberg en woonde een paar maanden in Kemi in Finland
Burgerlijke staat: Ik ben 'vrijgezellig'
Beroep: Ik studeer elektrotechniek en werk af en toe als licht- en geluidtechnicus.
Vrijwilligerswerk: Ik ben leiding bij de scouts van scouting Ridder Fulco in Maarn en ik ben actief als technicus bij Fort 33 in Leusden.
Hobby's: Mijn vrijwilligerswerk vind ik leuk om te doen. Verder ben ik graag met muziek bezig, ben lid van de slagwerkgroep van Fidelio en van de Spinning Sticks. Daarnaast boulder ik graag.

Wat voor gevoelens roept de coronacrisis bij je op? Ik baal ervan dat ik door de coronacrisis terug moest komen uit Finland waar ik een semester elektrotechniek volgde. Ook heb ik in mijn vrije tijd een paar uitstapjes gemaakt onder andere naar Noorwegen. Toen ik er was waren daar nog geen strenge maatregelen en had ik nog niet in de gaten hoe ernstig de coronacrisis was. Het verbaasde me dat we als 'exchange students' gedwongen werden terug naar huis te gaan. Dat moest echt zo snel mogelijk. Een dag na mijn gedwongen vertrek ging het land op slot. Ook sloten scholen en universiteiten en is het daar nu hetzelfde als hier.

Welke gevolgen heeft coronacrisis voor je werk/studie? Er is een risico dat ik nu minder studiepunten ga krijgen doordat ik het semester in Finland niet heb kunnen afmaken. Ook heb ik nu minder werk omdat er geen evenementen meer zijn en mijn vrijwilligerswerk en drumactiviteiten liggen nu stil.

En voor je omgeving? Ik moet nu thuis colleges via internet volgen. Mijn broer moet thuis werken en mijn moeder werkt mee vanuit huis.

Hoe ziet een (werk)dag er voor jou nu uit? Ik probeer mijn dag zo nuttig mogelijk in te vullen door online lessen te volgen, ben bezig met hobby projectjes zoals een multi-room- audiosystem ontwerpen (geluidssysteem voor meerdere kamers) en voor scouting proberen we iets te ontwerpen zodat we digitale opkomsten kunnen houden. Ik heb samen met een scoutingvriend het gebouw en de omgeving nagemaakt in een Minecraftserver. Er mogen nu geen opkomsten gehouden worden bij scouting. Alle activiteiten liggen stil en mensen zien elkaar niet meer. Dat is voor enthousiaste scoutingmensen heel vervelend. Om scoutingleden in deze situatie toch scoutinggerelateerde afleiding te bieden hebben we deze server gemaakt. Het is de bedoeling die te gebruiken voor digitale opkomsten of spellen.

Hoe ga je om met de maatregelen die door de regering zijn genomen? Ik doe nu zoveel mogelijk digitaal.

Welke dingen kun je niet meer doen die je eerst wel deed? Ik kan niet meer naar mijn school (Windesheim in Zwolle), naar Fort 33, naar scouting, naar de boulderhal en naar drummen.

Wat mis je het meest in deze tijden van sociale isolatie? Ik mis mijn sociale contacten in real life en Boulderen (een soort klimmen).

Hoe gaan de komende weken er voor jou uitzien? Ik zit meer thuis. Ik ben graag actief bezig, vooral buiten, en heb nu het gevoel dat ik niets doe.

Zijn er ook nog positieve dingen je meeneemt uit deze tijden van crisis? Het positieve is dat ik nu veel digitaal kan doen.

Boekentips Ik lees studieboeken over elektrotechniek. Vanwege mijn dyslexie lees ik geen andere boeken, wel studiegerelateerde artikelen op internet.

Filmtips Ik kijk weinig films, maar wel series.

Spelletjestips Voor de coronacrisis speelde ik graag met vrienden of familie Munchkin, Zombiecide, Dominion en Star realms. Nu iedereen thuis zit is dat lastig.

Videogamestips Ik speel Counterstrike, Rocketleague, Borderlands en the Witcher. Dit zijn games waarbij je tactisch moet nadenken. Dat spreekt me er in aan.

Favoriete Netflix-serie? Better Call Saul, Vikings, Avatar the last airbender, Sex Education, Rick and Morty, The End of The Fucking World, La Casa de Papel, Breaking Bad, Love Death + Robots, Sherlock, Black Mirror en The Witcher.

Favoriet eten Spaghetti en pizza hebben als echte student mijn voorkeur. Vooral pasta bolognese en pizza quattro stagioni. Als het maar spaghetti of eventueel pasta is en liefst zo pittig mogelijk.

Drie belangrijkste apps op telefoon? WhatsApp, Spotify en Netflix. WhatsApp heb ik nodig om te communiceren met anderen, Spotify omdat ik graag muziek luister (wel 5 uur per dag) en Netflix om mijn series te kunnen kijken.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Woudenberg/Scherpenzeel, wat zou u dan als eerste veranderen? Het parkeerprobleem in de straat waar ik woon is irritant. Ik vind dat de straat handiger ingericht had moeten worden. Dan was er meer parkeerruimte geweest nu elk huis over meerdere auto's beschikt bijvoorbeeld door werkende partners of opgroeiende kinderen. Er is niet praktisch over de beschikbare ruimte nagedacht.

Wat zou u doen met een miljoen? Dat zou ik investeren in aandelen.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Kleding heb je daar niet nodig, vuur kan ik zelf maken, een telefoon heb je daar niets aan maar mijn Leatherman (multitool) of mijn bijl zou ik zeker meenemen.

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer als vanouds is? Afspreken met mensen. Als ik met vrienden of anderen bij elkaar ben, kletsen we en drinken we wat bier. Dat mis ik nu.