• In de grote zaal van MFC de Schans werden deze 43 Woudenbergers in het zonnetje gezet. 

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen
 • Nico de Haan

  Hannie van de Veen
 • de voorbereidingen

  Hannie van de Veen
 • openingswoord van Marleen Treep

  Hannie van de Veen
 • Marleen Treep maakt met velen een praatje

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen

75-jarigen vieren feest in de Schans

WOUDENBERG Senioren Welzijn hield vrijdagavond een feestje voor alle mensen die dit jaar 75 jaar werden. In de grote zaal van MFC de Schans werden deze 43 Woudenbergers in het zonnetje gezet. Ze waren uitgenodigd door de gemeente en mochten een introducé meenemen. De tafels waren feestelijk versierd, er hingen slingers, er was koffie en thee met gebak en verschillende hapjes. Ook Vallei Wonen en Beweging 3.0 waren aanwezig.

Wethouder Marleen Treep opende de middag door terug te kijken op hun geboortejaar 1944. Dit was het laatste oorlogsjaar, nog net voor de strenge hongerwinter, en het zal voor ouders en kinderen zwaar geweest zijn. Enkele gebeurtenissen in dat jaar waren de razzia in Putten, de aanslag op Hitler, D-Day en ook het begin van de bevrijding in enkele steden. De eerste Batmanstrip kwam uit, de Vesuvius barstte uit en het was tot 2019 de warmste zomer ooit. Bekende Nederlanders die in 1944 geboren werden waren Rutger Hauer, Willem van Hanegem, Boudewijn de Groot en Ard Schenk.

Herman van Bussel, adviseur van het SWO-bestuur, vertelde over de stijgende zorgkosten waar de gemeenten sinds 2015 voor opdraaien, de toenemende vergrijzing en dat coöperatie de Kleine Schans op zorggebied uniek is. In groepjes werd er onder leiding van ouderenbezoekers en bestuur van SWO gepraat over de SWO en alle activiteiten. Op elke tafel lagen gespreksvragen.

Om half 4 begon de diapresentatie van vogelspecialist Nico de Haan uit Scherpenzeel, bekend van de Baardmannetjes met als thema 'Maak van uw tuin een vogelparadijs'. Om te beginnen liet hij bekende vogels als huismussen, koolmezen en roodborstjes zien, maar de getoonde vogels werden steeds onbekender. Op humoristische wijze vertelde hij over het hoe en waarom van hun gedrag. Ook benadrukte hij de voordelen van een groene tuin: het vangt fijnstof op wat voor een gezondere omgeving zorgt, kinderen worden rustiger van een groene tuin, water wordt beter afgevoerd en er is leefruimte voor vogels en insecten. Rond 16.30 uur sloot de SWO voorzitter de middag af en kon er nog nagepraat worden.