• Archieffoto ter illustratie.

    Politie Rhenen

Meeste inwoners voelen zich veilig in Woudenberg

WOUDENBERG Inwoners wonen graag in Woudenberg en voelen zich veilig in het dorp. Dit blijkt uit een enquête die vorig jaar is gehouden door de gemeente. Inwoners geven het wonen in Woudenberg een 8 en het gevoel van veiligheid wordt beoordeeld met een 7.7.

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten, meldt de gemeente in een persbericht. Zo vinden inwoners dat er weinig voorzieningen zijn voor jongeren. Te hard rijden parkeeroverlast en overlast van hondenpoep vinden inwoners in hun buurt het grootste probleem.

De veiligheidscijfers laten zien dat het totaal aantal misdrijven in Woudenberg in vergelijking met vorig jaar met 14 procent gestegen is. ,,Omdat het in Woudenberg om kleine aantallen misdrijven gaat, kan het percentage misdrijven sterk dalen of stijgen ten opzichte van het vorige jaar'', legt de gemeente uit. ,,Het cijfer van het totaal aantal misdrijven in 2017 wordt vooral veroorzaakt door geweldsincidenten, autokraken en vernielingen. Ook het aantal meldingen van huiselijk geweld en het aantal winkeldiefstallen is gestegen. Het aantal fietsendiefstallen en zakkenrollen zijn ongeveer gelijk gebleven.''

AUTOMERKEN Het aantal autokraken is in 2017 gestegen ten opzichte van 2016. De gemeente: ,,Er zijn verschillende automerken die in trek zijn bij autokrakers voor navigatiesystemen of airbags. Ook zijn er zogeheten gelegenheidsdieven actief. Zij zien een auto met waardevolle spullen, zoals een laptop of een tas, staan en gooien dan een ruit in om de buit mee te nemen. Wij adviseren inwoners hun auto binnen te zetten als dat kan of goed in het zicht en waardevolle spullen uit hun auto te halen. Op deze manier kunnen autokraken voorkomen worden.''

INBRAKEN In 2015 ervoeren inwoners woninginbraken nog als het grootste probleem. Dit staat nu op plaats vijf in de top vijf buurtproblemen. In het aantal aangiften van een (poging tot) woninginbraak is dit ook terug te zien. Het aantal aangiften daalde van 54 aangiften in 2016 naar 45 aangiften in 2017.

MELDEN Het aantal meldingen over jeugdoverlast is gestegen in 2017. ,,Melden is belangrijk'', zegt de gemeente. ,,De politie en boa stimuleren dan ook dat inwoners overlast melden. Zij ontvangen graag informatie waar en wanneer bewoners te maken hebben met overlast van jeugd. Dit helpt de Politie en de Boa om gerichter toezicht te houden.''

Veel meldingen gaan over geluidsoverlast en het achterlaten van rommel in de openbare ruimte. Burgemeester Titia Cnossen: ,,U als inwoner helpt mee aan een veilig en leefbaar Woudenberg door verdachte situaties en overlast bij de politie of de gemeente te melden."

MONITOR De gemeente Woudenberg wil dat iedereen fijn kan wonen en leven in het dorp. Daarom wordt elke twee jaar de zogenaamde Gemeentebeleidsmonitor gehouden. Dit is een enquête om onder andere de beleving van inwoners te meten als het gaat om veiligheid en leefbaarheid.

De 12-maandcijfers veiligheidsbeeld zijn te vinden via de website www.rvsmiddennederland.nl.