• Aad Gordijn, Gerard Hilderink, Evelien Kooloos en Peter van Schaik organiseren de Open Atelier Route.

    Hannie van de Veen

'Meer deelnemers dan ooit voor Open Atelier Route'

WOUDENBERG De twintigste Open Atelier Route vindt op 13 en 14 april van 12.00 tot 17.00 uur plaats. Burgemeester Gerolf Bouwmeester doet de officiële opening op 12 april om 20.00 uur in het Huis van Leusden aan 't Erf 1. Theo Koot draagt een gedicht voor en Tessa Zoutendijk speelt viool. Beide dagen is op deze locatie een gevarieerde overzichtstentoonstelling waarbij van elke deelnemer één werkstuk te zien is. Bij de OAR laten kunstenaars uit Woudenberg, Leusden, Achterveld en Stoutenburg hun werk zien en gaan met atelierbezoekers in gesprek. In het programmaboekje staan alle 64 deelnemende kunstenaars, foto's van hun werk, adressen van de 38 ateliers en plattegronden. Sommige kunstenaars exposeren samen op één locatie. Met dit boekje kunnen bezoekers kiezen waar ze willen kijken.

Aad Gordijn, Gerard Hilderink, Evelien Kooloos en Peter van Schaik organiseren als Stichting Kunstpromotie Leusden en Woudenberg de OAR. Er zijn meer deelnemers dan ooit. Dit jaar hoopte men vooral op jonge kunstenaars. Zij mogen gratis deelnemen, krijgen tips en een workshop om samen iets voor de overzichtstentoonstelling te maken. Hun werk is te zien in de Roskam in Achterveld. Evelien: ,,De gemeente Leusden wilde graag een wedstrijdelement voor de jeugd. Daarom kan bij de overzichtstentoonstelling het aantal potloden in een bak geraden worden. De winnaar leert verf maken met de hele klas."

Uit Woudenberg doen leden van de Kunstberg mee en ook de huidige expositie hoort bij het programma. Aad Gordijn: ,,Ik ben blij met zoveel Woudenbergse deelnemers waarvan er vier voor het eerst meedoen." Paul Haring is één van hen en is als oud-onderwijzer bekend in Woudenberg. Hij is autodidact, deed cursussen en volgt vooral schilders via internet. ,,Vaak moet je dingen juist afleren om beter te worden." Ook bezoekt hij kunstroutes of musea. Realistisch/impressionistisch schildert hij door middel van laagjes landschappen, zeegezichten en stillevens. Lichtval en reflecties boeien hem. Door deelname aan de buitenschilderweek ontmoette hij meer kunstenaars. Hij wil graag werk verkopen om zijn dure hobby te financieren. ,,Ik wacht af wat me te wachten staat. Op tv lijkt er sprake van een trend om terug te gaan naar het realistische." Hanneke de Groot tekent en schildert al van jongs af aan en experimenteerde veel met stijlen en technieken. Ze schildert graag dingen uit de natuur met aquarel, oliepastel, potlood en fineliner. Charlotte Blotenburg heeft na lange tijd haar liefde voor tekenen weer opgepakt en kreeg les bij Aad Gordijn. ,,Door de lessen ben ik echt vooruitgegaan. Het duurt even voor je beseft dat je werk goed genoeg is, maar ik ben er nu trots op. Ik werk ook in opdracht." Ze werkt het liefst met pastel of acrylverf en tekent graag dieren. De 16-jarige Denise tekent ook van kinds af en illustreerde al eens een kinderboekje. Meestal tekent ze filmkarakters, maar ook personen of dieren uit haar omgeving. Kleuren of gekke ideeën inspireren haar.

Net als vorig jaar is er weer een loterij bij de OAR. Bij elk atelier kunnen bezoekers een bon invullen waarmee een kunstwerk gewonnen kan worden. Info: www.atelierrouteleusdenwoudenberg.nl