• Vrijwilligster in gesprek met cliente

    Janneke Hek

Meer behoefte aan vrijwilligers NPV

RENSWOUDE ,,Wanneer er nu per telefoon een hulpvraag binnenkomt, maak ik me zorgen of ik een vrijwilliger beschikbaar heb" vertelt Teuni Randewijk.

Janneke Hek

Randewijk is coördinator van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) Renswoude. Iedere werkdag tussen 10 en 12 uur komen er telefonische hulpvragen bij haar binnen. De vragen zijn afkomstig van mensen die door ziekte of handicap afhankelijk zijn van bijvoorbeeld thuiszorg of mantelzorgers. Deze kunnen of mogen echter niet altijd alles opvangen, daar springt de NPV bij. Ook de gemeente Renswoude verwijst rechtstreeks mensen naar de NPV in geval van een hulpvraag.

,,Zo hebben we mensen die maandelijks met een mevrouw gaan wandelen, of een spelletje Rummikub spelen met een eenzame oudere. Ook voor onderhoud aan de tuin in geval van ziekte kan men een beroep op de NPV-vrijwilligers doen" vertelt Randewijk. Een probleem is echter dat de vraag het aanbod van vrijwilligers overstijgt. ,,Soms denk ik weleens: help. Dan krijg ik een aanvraag binnen en heb op dat moment geen vrijwilliger beschikbaar voor diegene. Door de veranderingen in de zorg waarbij meer geleund wordt op mantelzorgers en via de gemeente verschillende zaken geregeld worden, is de NPV zwaarder belast".

De twintig lokale NPV-vrijwilligers verrichten overigens geen zorgwerkzaamheden zoals wassen, aankleden of medicatie verstrekken. Wat bijvoorbeeld wel gebeurd, is dat een vrijwilliger de vitrages helpt wassen en weer ophangt bij iemand voor wie dat lastig is. Vervoer naar de huisarts of het ziekenhuis. Het ontlasten van een mantelzorger wanneer hij of zij even de deur uit is. Of de vrijwilliger die samen met iemand aan tafel zit en een praatje maakt terwijl diegene de maaltijd van Tafeltje Dekje opeet. 

Een van die vrijwilligers is Bep, zij is sinds 5 jaar voor de NPV actief. ,,Er zijn veel eenzame mensen in Renswoude. Dat zie ik zeker om me heen. Zo bezoek ik weleens demente ouderen waar weinig bezoek meer komt of  ik maak samen met iemand een rondje door hun tuin om die te bewonderen. Soms is even een gesprekje al genoeg om de dag op te fleuren voor zo iemand" vertelt ze enthousiast.  Als moeder en oma komt het ook weleens voor dat ze gevraagd wordt om in een gezin enkele uren op de kinderen te passen in geval van ziekte. ,,En het is allemaal op het dorp, dus ik fiets er zo heen" lacht ze.

Vooral de contacten met verschillende mensen spreken haar aan in het vrijwilligerswerk voor de NPV. Ook haar valt op dat nu de zorg meer via de gemeente loopt, de aanvragen bij de NPV zijn gestegen. Een goede reden waarom zij de komende tijd zeker actief wil blijven als vrijwilliger voor een aantal uur per week.Een inwoonster van Renswoude die wekelijks bezoek krijgt van iemand van de NPV maar graag anoniem wil blijven, geeft aan dat ze blij is met die bezoekjes. ,,Wanneer ik bijvoorbeeld in het ziekenhuis lig, dan doet 'mijn' vrijwilliger voor mij boodschappen. Ook de aanspraak die ik heb wanneer zij langskomt, vind ik fijn. Even een gesprekje over het dorp terwijl we koffiedrinken, waardeer ik zeer".

De gedachte leeft vaak dat de NPV vanuit een bepaalde kerkelijke hoek actief is, dit is echter een misverstand. De hulpvragers die zich bij de NPV melden, zijn vaker niet dan wel afkomstig uit kerkelijke kringen. ,,Dit valt ook wel te verklaren doordat vanuit kerken meestal zorg, aandacht en tijd wordt besteed aan hun leden en daarom de NPV vaak niet nodig is. Wij benadrukken vooral dat bij ons iedereen welkom is, ongeacht (kerkelijke) achtergrond"  vertelt Randewijk.

Vrijwilligers die zich opgeven bij de NPV kunnen aangeven hoeveel uur per week of maand zij beschikbaar zijn. ,,We zijn al blij met iemand die twee uur per maand zich in wil zetten. Ik plaats in allerlei media oproepjes voor nieuwe vrijwilligers. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld een hulpvraag voor het opschonen van een verwaarloosde tuin, maar nog geen vrijwilligers die hierbij passen. Zo zie je dat de hulpvragen divers zijn. Je kunt als vrijwilliger ook aangeven wat voor werkzaamheden je beter liggen dan andere" licht Randewijk toe.

En wanneer het eens niet klikt tussen vrijwilliger en hulpvrager, dan wordt er in overleg een andere vrijwilliger gekoppeld aan de hulpvrager.  Sinds drie jaar is Randewijk actief als coördinator bij de NPV. Via het nummer 06-25372574 is zij elke werkdag bereikbaar voor het aanmelden als vrijwilliger en voor het doorgeven van een hulpvraag. De hulp van de NPV is gratis en toegankelijk voor leden en niet-leden, lid worden van de NPV voor een vast bedrag per jaar wordt op prijs gesteld. De NPV Renswoude geeft ook een aantal keren per jaar een informatieavond waarbij diverse onderwerpen aan bod komen.

Op www.npvzorg.nl is meer informatie over de afdeling Renswoude te vinden.