• Joke viert haar jubileum met haar koren op 5 april om 20.00 uur in 't Podium in Renswoude.

    Gerwout Lamberink

Marcus 10 jaar koordirigent

WOUDENBERG Al tien jaar is Joke Marcus actief als koordirigent. Ze leidt niet alleen het Woudenbergse Spoorkoor, maar ook het smartlappenkoor 'Uit het leven gegrepen' uit Hoevelaken en 'Gedeelde Smart' uit Amersfoort. Het jubileum viert Joke met haar koren op 5 april om 20.00 uur in 't Podium in Renswoude. De koren treden zowel afzonderlijk, in tweetallen als gezamenlijk op.

Joke is geboren en getogen in Renswoude en kwam na haar huwelijk naar Woudenberg. Ze is erg enthousiast over 't Podium vanwege de grote zaal, de goede akoestiek en de aanwezigheid van licht-, geluid- en beamervoorzieningen. Op de beamer verschijnen de teksten zodat publiek kan meezingen. Dit Muziekfeest in 't Podium heeft net als het bekende Muziekfeest op het Plein een Nederlandstalig repertoire en biedt als thema 'Herkenning en Herinnering'. In het verleden had Joke orgelles en interesse in muziek en toneel. Als lid van popkoor Gemengde Noten viel ze wel eens in als dirigent. Zo besloot ze naast haar creatieve activiteiten voor Atteljoke en Winterfair de Weistaar de opleiding tot dirigent te volgen. Het Spoorkoor was onervaren en groeide met haar mee. Toen ze afrondde kreeg ze de andere koren er bij. Ook volgt ze nog af en toe workshops.

,,Plezier beleven voor zowel zangers als luisteraars staat voor mij voorop. Muziek doet veel met mensen. Het maakt blij en ontspant. Ik arrangeer maximaal driestemmig. Het liefste plak ik stukjes aan elkaar tot een medley, want dat geeft verrassende wendingen en zo kun je een verhaal vertellen. De overgangen vragen wel intensief instuderen. We oefenen elke week en ik heb ongeveer veertig optredens per jaar. Ik hoop van dit concert een terugkerend evenement te maken.'' Na het concert, waarbij ook de gemeente Renswoude en de SWO betrokken zijn, treedt 'Zeven Tinten Grijs' op. Kaarten à 8,00 euro zijn te koop bij boekhandel van Lunteren en Di Tutto Grand Café in Renswoude.