• Hannie Lamberink-van de Veen
  • Desiree en Nour kunnen naar hartelust spelen terwijl hun moeders koffiedrinken.

    Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen

Mamacafé: ´Kinderen zijn anders dan vroeger´

WOUDENBERG Al anderhalf jaar komen elke woensdagmorgen van 10 tot 11 uur een aantal moeders en kinderen bij elkaar in het Mamacafé in de ruimte van het consultatiebureau in m.f.c. de Schans. Gemiddeld zijn er 5 moeders met hun kleine nog niet schoolgaande kinderen aanwezig. Ook moeders met kinderen die naar een speelzaal gaan zijn welkom.

Het Mamacafé is gratis en is bedoeld om gelegenheid te bieden voor het uitwisselen van ervaringen tussen ouders onderling. Daarnaast is er volop speelgelegenheid voor de kinderen. Eerder ging het Mamacafé uit van Humanitas Eemland maar nu wordt het georganiseerd door Home Start. Home Start Woudenberg ondersteunt jonge gezinnen met een luisterend oor of een helpende hand als alle ervaringen van een jong gezin vragen oproepen of teveel dreigen te worden door ziekte of problematiek. Bij het Mamacafé zijn 4 vrijwilligsters en een betaalde kracht actief. Per 1 maart komt er een nieuwe betaalde kracht.

Gastvrouw en vrijwilligster Henny Verhoeven: ,,Eerder was er een soortgelijke activiteit in het Cultuurhuis, de Opvoedachtbaan. Maar daar was weinig belangstelling voor. Hier in m.f.c. de Schans loopt het beter. Waarschijnlijk zijn deze locatie en deze ochtend logischer en krijgt het nu meer bekendheid. Het is heel plezierig om met andere moeders ervaringen uit te wisselen, want kinderen zijn anders dan vroeger. Ook opvoeden verandert daardoor. Bij je eigen moeder kun je daardoor niet altijd terecht."

Een andere vrijwilligster, Claudia, vertelt dat ze hier voor de contacten en de gezelligheid komt. Eén van de moeders gebruikt het Mamacafé om beter Nederlands te leren spreken. Er is zelfs een moeder van een kindje dat al naar school gaat die hier nog steeds komt 'vanwege de sociale contacten' die het Mamacafé biedt. Claudia: ,,We proberen eenmaal per maand een gastspreker uit te nodigen. Dat was laatst een mondhygiëniste die voorlichting over tanden poetsen bij kleine kinderen kwam geven. Maar er is ook een keer een fotograaf geweest om voor Vaderdag foto's van de kinderen te maken."

Meer informatie en het actuele programma van het Mamacafé is te vinden op facebook.com/mamacafewoudenberg