• Chayenna en Romy regelen samen een 'chillavond' voor jongeren.

    Joke van der Heide

Woudenbergse jongeren organiseren activiteiten voor leeftijdsgenoten

WOUDENBERG In de serie 'Opvoeden met Lef' vertellen jongeren dat zij samen met Jeugd-Punt en SNO op 8 november een vrijdagavond chillen organiseren in de voetbalkantine van de VV Woudenberg. Dit is de eerste stap om meer voor jongeren in het dorp te gaan regelen.

Dat er voor jongeren in Woudenberg niet zoveel te doen is, was voor Chayenna, Romy en nog twee andere Woudenbergers reden om zelf actie te ondernemen. Zij vertellen dat ze andere jongeren van hun leeftijd, 14 tot 17 jaar, willen leren kennen en er juist voor willen zorgen dat zij niet op straat hoeven te hangen. Dat ze zo een eigen plek hebben om elkaar te ontmoeten. Daarom is er op vrijdagavond 8 november een 'chillavond' van 19.00 tot 23.00 uur in de voetbalkantine. Er zijn voetbaltafels, allerlei spellen en er is muziek. Speciaal voor de jongeren worden er lage prijzen voor de frisdrank geregeld à 0,50 euro per consumptie.

Jonathan Riezebos van SNO ziet deze avond als een pilot. Loopt het naar tevredenheid, dan kan dit vaker georganiseerd worden, bijvoorbeeld elke laatste vrijdag van de maand of elk kwartaal. Chayenna en Romy hopen dan ook dat er veel jongeren komen en dat het een leuke avond wordt. Jonathan is het eens met de jongeren dat er niks te doen is voor hen in Woudenberg.

'HANGEN' Dat jongeren samenkomen op straat, vindt hij zelf geen probleem. ,,Ik deed dat vroeger ook. Ik heb liever dat ze samen buiten zijn, dan dat een jongere alleen achter zijn of haar computer zit. Als ze maar geen rotzooi maken. Van oktober tot maart is het echter vroeg donker en koud en dan vind ik het goed dat er een plek voor hun geregeld wordt waar zij leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten. Ook voor jongeren die eenzaam zijn is dat belangrijk." Dat de voetbalvereniging wil meewerken toont volgens hem hoe maatschappelijk betrokken deze vereniging is en dat ze zich realiseren dat hun rol groter is dan alleen voetbal verzorgen.

TOEKOMSTPLANNEN Chayenna en Romy gaan enthousiast aan de slag met de communicatie via sociale media en zijn blij met het aanbod van de voetbalvereniging. In de toekomst willen ze ook wel een keer een feest geven. Dat kan dan alleen niet in de voetbalkantine vanwege mogelijk geluidsoverlast voor de omwonenden. Daarvoor moeten ze dan een andere locatie regelen. Ook hebben zij nog als wens om een keer een wipe-out obstacle cours te organiseren.

TRAININGSPROGRAMMA Deze plannen zijn ontstaan na hun deelname aan het trainingsprogramma Young Leaders, dat Jeugd-Punt Woudenberg voor de tweede keer heeft georganiseerd samen met Jeugd-Punt Vianen en Stichtse Vecht. Gedurende tien weken leren jongeren daar hun eigen kwaliteiten kennen. Zij namen deel met twee andere jongeren uit Woudenberg. Tijdens hun stage bij Jeugd-Punt Woudenberg voor het Vakcollege Maarsbergen waren zij hiervoor door de jongerenwerker Anouk Koster gevraagd.

STERKER Chayenna vertelt dat ze de training leuk heeft gevonden en veel over zichzelf en anderen heeft geleerd. ,,Ik leerde mezelf beter kennen. Ik heb ook geleerd om te presenteren. Dat vond ik lastig." Romy sluit zich hierbij aan. ,,Ik ben sterker geworden doordat ik zag dat andere jongeren zich soms ook verlegen voelen. Jongeren waarvan je dat helemaal niet verwacht als je ze ziet. Ik heb ook gemerkt dat mensen het helemaal niet erg vinden als je verlegen bent."

Zij vinden het leuk dat er ook jongeren uit andere plaatsen aan de training deelnamen. ,,Eerst zag je dat iedereen gesloten was, maar later kwamen we meer los. In het begin mochten we kiezen in welke groepje we wilden zitten en dan ga je snel bij iemand zitten die je kent. Later deelden zij de groepjes in en dan moet je wel anderen leren kennen en bleek het heel leuk te zijn", leggen ze uit. Over sociale media vertellen ze dat ze dan minder verlegen zijn, dan is het makkelijker om jezelf te zijn, omdat anderen je niet zien.

TIME OUT Via jongeren uit Vianen hoorden zij dat deze in Vianen een eigen plek hebben waar zij na schooltijd en soms 's avonds of in het weekend naartoe kunnen om te chillen. De jongerenwerker heeft de sleutel en is op de achtergrond aanwezig. Eigenlijk een soort Time Out, maar dan voor jongeren van 14 tot en met 17 jaar. Zoiets zouden Chayenna en Romy ook graag hebben. Chayenna heeft goede herinneringen aan Time Out. Zij ging daar ook heen toen zij een jaar of twaalf was.

OPROEP Jullian Lafeber heeft in de eerste ronde van het trainingsprogramma Young Leaders meegedaan. Hij vindt het leuk dat hij deze kans gehad heeft en heeft ook veel over zichzelf geleerd. Na afloop besloot hij om met een leeftijdsgenoot op Haantjesdag op het Poortplein een activiteit te regelen met voetbaltafels, omdat er dan nooit activiteiten voor jongeren zijn. Via het fonds 'Ik ben geweldig' hebben ze zelf 1000 euro subsidie geregeld. ,,We hebben heel veel lol gehad, maar de opkomst van jongeren was niet zo hoog." Dat lag volgens hem aan de communicatie. Dat wil hij als tip aan de jongeren voor 8 november meegeven. Jullian wil een oproep doen aan andere jongeren. ,,Er wordt vaak gezegd dat er niet naar jongeren geluisterd wordt. Soms is dat misschien zo, maar meestal wordt er wel geluisterd. Dus als je een goed idee hebt, ga dan het gesprek aan met de jongerenwerkers."

Jongerenwerker Anouk Koster is enthousiast over de initiatieven van de jongeren. ,,Leuk om te zien hoe zij dit zelf oppakken. Het moet echt van hun uitgaan en dan helpen wij samen met SNO graag. Door dit soort activiteiten leren wij als jongerenwerkers ook weer meer jongeren kennen." Met het trainingsprogramma wil Jeugd-Punt doorgaan. Jongeren die interesse hebben kunnen zich bij hun opgeven.