• In Woudenberg werden 340 brieven en 175 kaarten verstuurd.

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen
 • Anja verkocht Amnesty artikelen uit de Wereldwinkel

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen
 • Usho Usho wordt geinterviewd

  Hannie van de Veen
 • Burgemeester Cnossen in gesprek met de familie Usho

  Hannie van de Veen
 • Het aansteken van de Amnesty kaars

  Hannie van de Veen
 • de dependance in de Camp

  Hannie van de Veen
 • de Muzidima's

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen

Schrijfactie Amnesty: 340 Woudenbergse brieven

WOUDENBERG De jaarlijkse wereldwijde schrijfactie van Amnesty, Write fot Rights, vond afgelopen zaterdag op drie locaties in Woudenberg plaats.

Burgemeester Cnossen opende de actie door de kaars aan te steken in het Cultuurhuis. ,,Als gemeente vinden we de vrijheid van meningsuiting en solidariteit zo belangrijk dat we artikel 1 van de Grondwet op de balie van ons gemeentehuis hebben geschreven. Iedereen moet gelijk behandeld worden en discriminatie is verboden zodat iedereen in Woudenberg zich kan thuis voelen. Vandaag schrijven we voor actrice Yasaman uit Iran die bloemen uitdeelde zonder hoofddoek en 16 jaar cel kreeg. Voor Sarah en Séan uit Griekenland die op Lesbos vluchtelingen redden wat als mensenhandel gezien werd. Voor de 15-jarige Magai uit Zuid-Soedan die per ongeluk zijn neef doodschoot en nu in de dodencel zit. Voor Yiliyasang die als islamitische Oeigoer tijdens zijn studie in Egypte opgesloten werd in een heropvoedingskamp in China. Voor Emil uit Wit Rusland die als 17-jarige beschuldigd werd van drugs dealen maar niet wist wat hij rond bracht, in de gevangenis wordt hij slecht behandeld. Voor Ibrahim uit Egypte die als mensenrechtenverdediger in juni spoorloos verdween. Voor de slechthorende arme José uit Mexico die opgepakt werd tijdens jongerenrellen. Hij is nu vrij maar zijn familie wil gerechtigheid. En voor jongeren in Canada die moeten leven met kwik in hun omgeving. Ook in ons dorp leggen we de eed op de grondwet af en luisteren we naar elkaar."

Marianne Maasland interviewde Isho Isho die indrukwekkend vertelde hoe hij voor IS met zijn gezin uit Irak gevlucht is. Tijdens de schrijfactie traden de Muzidima's op. Naast de locatie in het Cultuurhuis zaten Henk en Anneke Boom in de sportkantine en Gerald en Rosanne ten Wolde in de Camp voor de schrijfactie. Vroeger was er de kaarsenactie bij de plaatselijke horeca. Men wilde meer jongeren bereiken omdat die in de actie centraal staan en vaak zonder eerlijk proces onevenredig zwaar gestraft worden. Toch leek de belangstelling minder dan andere jaren. In Woudenberg werden 340 brieven en 175 kaarten verstuurd. Er werden in totaal 6 miljoen brieven en kaarten verstuurd.