• Alert Crossmedia
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Massale uittocht van boeren in Woudenberg voor boerenprotest (update)

WOUDENBERG Woudenbergse boeren maken zich op voor een nieuwe dag van protest. Ze zijn in de nacht van dinsdag op woensdag al vroeg de weg op gegaan richting Bilthoven en Den Haag. Ruim 150 trekkers zorgden woensdagochtend voor een waar verkeersinfarct in Woudenberg. Uit de wijde omgeving kwamen boeren naar de boerderij van de gebroeders Van der Wind aan het Slappedel om met elkaar naar het RIVM te rijden en daarna door te gaan naar Den Haag. Als laatste kwam een groep trekkers uit Ede en Achterberg. Het was een zee van oranje zwaailichten en knipperlichten. Ook werd er volop getoeterd. Het grote erf van de boerderij was tot de laatste plaats gevuld, maar ook langs het Slappedel, in de bermen en op het gras langs de rondweg stonden de trekkers rijen dik. Bijna elke trekker had een spandoek, strobalen of een omgekeerde Nederlandse vlag. Meestal zaten er meerdere personen in één trekker. Ook reden er personenauto's en vrachtauto's mee in de stoet.

Eén Vandaag was aanwezig met een cameraploeg. Iedereen kon koffie krijgen in de stal waar nog de laatste plannen doorgesproken werden. Het was duidelijk dat de problematiek de boeren enorm raakt. De teksten op de spandoeken die gericht waren aan het kabinet logen er niet om. Officieel mochten er geen aanhangers mee of grote shovels maar die waren er wel. De pipowagen bleef om die reden in Woudenberg. Eén boer had zelfs heel slim een dixi op zijn aanhanger geplaatst.

Sommige boeren zijn van plan te blijven slapen en morgen pas terug te komen. Een deel van hen gaat alleen naar het RIVM, de rest gaat door naar Den Haag. Vanuit het noorden van het land zouden er duizenden trekkers onderweg zijn. Enkele vrachtwagenchauffeurs die met hun wagen de rondweg afgezet hadden voor ander verkeer leidden alles in goede banen. Zowel in Den Haag als bij het RIVM zijn plaatsen aangewezen waar de trekkers kunnen staan. Alle toegangswegen en wegen in het dorp stonden vol met files auto's die er niet door konden. Zelfs toen de enorme optocht al vertrokken was kwamen er nog trekkers langs die vastgestaan hadden in het verkeer en nu zelfstandig de tocht moesten ondernemen. Na afloop werd de weg ontdaan van alle modder van de trekkerbanden en keurig schoongeveegd.

Naar schatting reden driehonderd voertuigen vanuit Woudenberg mee. Ze werden op diverse plekken uitgezwaaid door toeschouwers met vlaggen.

Bron video: Alert Crossmedia