• De jaarlijkse herdenking bij monument Bergzicht.

    Kamp Amersfoort

Herdenking bij monument Bergzicht

WOUDENBERG Burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg legt op woensdag 16 oktober samen met Johan de Kruijff, voorzitter Stichting Oud Woudenberg, een krans bij monument Bergzicht. Op die dag werden in 1942 vijftien mannen door de Duitse bezetter om het leven gebracht. Ook de directeur van Kamp Amersfoort, Willemien Meershoek, zal een krans op de plaats van de fusillade leggen.

Kamp Amersfoort en de gemeente Woudenberg ondersteunen de herdenking, die wordt georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren.
Twaalf van de gefusilleerde mannen waren gevangenen van Kamp Amersfoort, drie kwamen er uit de gijzelaarskampen in Sint Michielsgestel en Haaren. De meesten waren communist en afkomstig uit Amsterdam of het oosten van het land, vooral uit Deventer. Ze hadden veelal naast hun werk zoals bakker of badmeester een functie in de gemeentepolitiek, werkten bij een verboden vakbond of voor de ondergrondse communistische krant De Waarheid.

De herdenking is vrij toegankelijk voor publiek. Voor aanvang van de plechtigheid verzamelen de deelnemers zich om 10.30 uur bij restaurant Bergzicht aan de Doornseweg in Woudenberg. Vervolgens begeven zij zich om 11.30 uur naar het monument. De herdenking vindt plaats om 12.00 uur.