• Gastvrouwen Mendy en Anke heten honden en katten welkom.

    Dierenpension de Meenthoeve
  • Moeder Corrie Jansen en dochter Anke de Jong van de Meenthoeve.

    Dierenpension de Meenthoeve

Dierenpension De Meenthoeve viert veertig jarig bestaan

WOUDENBERG Dit jaar viert dierenpension De Meenthoeve in Maarsbergen, op de grens van Woudenberg, haar veertigjarig bestaan. Van grootmoeder Anna is het bedrijf op moeder Corrie overgegaan en sinds tien jaar is Anke de gastvrouw. En wie weet neemt dochter Anna het stokje in de verre toekomst over.

Janneke Hek

Feit blijft dat al tientallen jaren zowel honden als katten hun vakantie vieren aan de Meentsteeg 10 in Maarsbergen. Tegenwoordig is dagopvang een groot onderdeel van het dagelijkse werk bij De Meenthoeve. Wie werkt, kan zijn of haar viervoeter gedurende de dag brengen en 's avonds na het werk weer ophalen. Zo hoeft Max, Boris of Saar niet alleen te zitten en speelt met soortgenoten tot baaslief hem of haar weer komt halen. Sinds een aantal jaar is het pension ook een erkend leerbedrijf.

Het begon veertig jaar geleden toen grootmoeder Van Vulpen-Vlastuin geen varkens meer in de stal had. Zij zei tegen haar man dat het wel een idee zou kunnen zijn om honden op te vangen voor mensen die op vakantie gaan. In een krantenbericht dat verscheen rondom de openingsdatum in 1980 staat te lezen: ,,Mevrouw is bijzonder vitaal en tot werken steeds bereid. Ze is al jaren fokster van Ierse Setters en Golden retrievers. En zij zag mogelijkheden in de stallen die leegstonden".

Zo gezegd, zo gedaan. Er werden verblijven gerealiseerd en dierenpension De Meenthoeve werd geboren. Haar dochter Corrie nam het pension enkele jaren later over van haar moeder. Er werd ook een poezenpension aan De Meenthoeve toegevoegd. In de beginjaren werden katten daar individueel in kooien gehuisvest, inmiddels leven de katten samen in een huiskamer en aangrenzend buitenverblijf en wordt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen zoals medicijngebruik of ouderdom gekozen voor individuele huisvesting voor een kat.

BUITENSPELEN Voor de honden zijn er binnenverblijven en buiten grote speelweides waar ze met meerdere honden tegelijk buitenspelen. Er is voor regenachtige dagen een binnenbak aanwezig. Er wordt geregeld onderhoud gepleegd, gerenoveerd of vervangen. Zo is er inmiddels centrale verwarming, dubbelglas en uitgebreide ventilatie.

,,Onze kracht is al veertig jaar lang dat we al onze klanten kennen. Zowel baas als hond worden bij naam begroet en welkom geheten. We zijn zeven dagen per week met de honden en katten bezig en hebben inmiddels met veel mensen een persoonlijke band opgebouwd. We krijgen zelfs van mensen een taart wanneer hun hond jarig is", lacht Anke de Jong, de derde generatie in het bedrijf.

,,Hier kan een hond, een hond zijn. En een kat, een kat", vult moeder Corrie Jansen aan. Ook zij is nog dicht betrokken bij het dierenpension. Zij woont vlakbij en helpt nog graag af en toe mee.

Vaste medewerker Mendy Kolfschoten is samen met De Jong verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Dat houdt in: voeren, naar buiten begeleiden, schoonmaken en klanten ontvangen. In de zomerperiode is het de drukste tijd van het jaar, al ziet De Jong wel een verschuiving. ,,We zijn het hele jaar door bezet, dat komt met name door de daggasten. Iedere week vangen we ruim 60 daggasten op, die komen rond 8 uur 's morgens en rond 6 uur 's avonds kunnen ze opgehaald worden."

In de loop van de veertig jaren zagen moeder en dochter een verschuiving in de rassen. ,,De functie van een hond is veranderd. Waken is niet meer een van de belangrijkste eisen die men stelt. Zo zagen we bouviers en dobermanns vroeger veel vaker. Nu zie je inderdaad Labradors en Labradoodles en de wat kleinere rassen vooral op onze gastenlijst staan. En qua namen blijven Max voor een hond en Saartje voor een kat populair."

KENNISMAKEN Wie zijn of haar huisdier op vakantie wil sturen naar de Meenthoeve of op zoek is naar dagopvang, kan eerst vrijblijvend kennismaken. En neem dan vooral de hond mee. ,,We bespreken dan wat de wensen zijn en we adviseren ook om een dag en eventueel nacht proef te draaien. Zo leren we de hond wat beter kennen en kan het hij of zij wennen aan de vakantielocatie. Ons belangrijkste werk is dat men vertrouwen heeft dat wij goed voor hun hond of kat zullen zorgen." Voor wie dat wil, kan de hond gewassen en geföhnd opgehaald worden na een vakantie of dag vol spelen en rennen.

In het jubileumjaar ontvangen de gasten een attentie van dierenpension de Meenthoeve. Op de website www.meenthoeve.nl is meer informatie te vinden over het reilen en zeilen aan de Meentsteeg.