• De deelnemers aan de 10 Engelse Mijlen.

  Klaas Haitsma
 • Een deelnemer neemt dankbaar een bekertje fris aan.

  Klaas Haitsma
 • 3 km loop en netjes bedanken voor de aanmoediging

  Klaas Haitsma
 • Een sportieve hekkensluiter 10 mijl.

  Suzan Hoogeveen
 • Veel deelnemers bij de 5 km

  Jo Beunders
 • Karin Zitzmann
 • Direct na de start sprinten de deelnemers aan de kidsrun weg.

  Klaas Haitsma
 • de route van de 14 km. loop

  Klaas Haitsma
 • De Florijnloop wordt medemogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers, onder hen de 'meefietsers'.

  Klaas Haitsma
 • Steeds meer wandfelaars doen aan de Florijn Winterloop mee.

  Klaas Haitsma
 • Koploper en latere winnaar van de 10 km Ruben Sansom onderweg.

  MARTIJNA KUIPER
 • De start van de 1000 meter

  fotokring Flits
 • De latere winnaaar van de 10 mijl, Lars Cazander onderweg.

  Klaas Haitsma

Loopfestijn breekt deelnemersrecord

WOUDENBERG De 32e Florijn Winterloop heeft zaterdag voor een spectaculair deelnemersrecord gezorgd. Met 3.424 deelnemers werd het oude record van 3.157 lopers ruimschoots overtroffen.

Voor veel deelnemers markeerde de Florijn Winterloop ook de start van een nieuw sportief jaar. De meeste hardlopers liepen hun eerste rondje van 2019 in Woudenberg. Hetzelfde gold voor de wandelaars die in groten getale naar sportpark De Grift waren gekomen. De vernieuwde routes en de samenwerking met de Sticht Gooise Wandelsportbond (SGWB) die de organisatie in de aanloop naar afgelopen zaterdag had opgezet, wierp zijn vruchten af. ,,De groei onder de wandelaars is het grootst. Hun deelname leidt ook mede tot die record", aldus Mark van Vugt, voorzitter van het evenement dat onder auspiciën van voetbalvereniging Woudenberg wordt georganiseerd.

Al meer dan 30 jaar organiseert de Voetbalvereniging Woudenberg aan het begin van het nieuwe jaar de Florijn Winterloop. Een loopfestijn voor jong en oud, voor wandelaars en hardlopers, door het bos of over de weg.


PROPVOL Uiteraard was Van Vugt content met het hoogste aantal deelnemers ooit, al had het ook aan zien komen. De relatief zachte weersomstandigheden en het hoge aantal voorinschrijvingen waren bijvoorbeeld al gunstig. Het gevolg was een vol sportpark De Grift, waar de kantine op sommige momenten propvol stond. Ook het gebrek aan parkeerplaatsen viel op. Deelnemers parkeerden hun auto's in de omliggende straten. ,,Dat is niet alleen voor de deelnemers die dan een heel stuk moeten lopen naar het sportpark vervelend, maar juist ook voor de bewoners. Zij hebben waarschijnlijk ook overlast ervaren. Misschien moeten we elders een parkeerveld creëren en mensen met een bus naar het sportpark brengen", opperde Van Vugt al. ,,Maar het is nog te vroeg om daar verder wat over te zeggen. Eerst gaan we deze editie evalueren."


HARDLOOPFEEST Uiteraard genoot hij ook van de prestatie die de 180 vrijwilligers samen leverden. ,,We hebben er met z'n allen weer een hardloopfeest van gemaakt, zonder vervelende incidenten. Ook de parcoursen waren weer dik in orde. Die konden de groei van het aantal deelnemers prima opvangen." De enige smet op de 32 e editie van het evenement was het uitblijven van een parcoursrecord. Het dichtst bij een verbetering van de snelste tijd was Tirza van der Wolf op de 5 kilometer. Met een tijd van 17 minuten en 33 seconden kwam zij vijftien tellen tekort voor een nieuwe toptijd. ,,Elk jaar verbetert Tirza zichzelf. Bovendien is zij nog jong. Ik heb goede hoop dat het haar volgend jaar wel lukt", aldus Van Vugt.


Bij de mannen zegevierde Jeroen Bakker op de 5 kilometer in 15:59. De 10 Engelse mijlen (16,1 kilometer) over de weg werd gewonnen door Lars Cazander in een tijd van 52:27, terwijl bij de vrouwen Saskia van Vugt, net als vorig jaar, won. Zij bleef net onder het uur in 59:27. Sluitstuk – en het populairste onderdeel – van de Florijn Winterloop was de 10 kilometer, dwars door Den Treek.Ruben Sansom, studerend in Maastricht maar opgegroeid in Wageningen, snelde naar de eerste plaats in 33:37. Nicole Weijling-Dissel finishte als eerste dame. Zij voltooide de 10 kilometer in 39:30.