• Hannie Lamberink

Lof voor voorstelling 't Scherm

WOUDENBERG Voor een volle zaal startte toneelvereniging 't Scherm het 'Moordweekend' met hun voorstellingen in de Camp op vrijdag 30 oktober en zaterdag 31 oktober. De gehele toneelvereniging was zowel op het toneel als achter de schermen weer bij de door Jan Duijnhoven geschreven en geregisseerde voorstellingen betrokken.

Het decor verbeeldde een knus hotel in de Alpen waar ondanks zware sneeuwval voor de jaarwisseling gasten verwacht werden om samen een 'moordspel' te spelen. De gasten moeten daarbij het verhaal ontrafelen rond de familie Holstein en de daders van de 'moorden' opsporen. Tegelijkertijd met dit arrangement zijn er ook gasten die in werkelijkheid criminelen zijn die samen een diefstal beramen. Zo liepen er twee verhalen door elkaar wat het tot een ingewikkeld schouwspel maakte en 'niemand meer wist wat echt was en wat niet'.

Leuk waren de vele kledingwisselingen door 'het spel in het verhaal', de Duitse invloeden in het taalgebruik, de jodelmuziek en de ouderwetse doek boven de schoorsteen. Dorus (Eize Oosting), één van de gasten die met zijn vrouw is meegekomen, is van beroep rechercheur. Hij heeft geen zin om mee te doen met het spel maar is uiteindelijk wel de winnaar doordat hij alle intriges weet te ontraadselen en de misdadigers weet te ontmaskeren. Zelfs de hoteleigenaar (Ruud Oosterbeek) en zijn vrouw Lotti (Dicky Vlastuin) blijken daar bij te horen.

Eén van de misdadigers, Helga, leuk gespeeld door Trudi Stoffer, kreeg regelmatig de lachers op haar hand door haar 'dronkenschap' en onnozele opmerkingen. In de pauze werden lootjes verkocht. Wethouder Pieter de Kruif bedankte na de voorstelling iedereen, prees de goede pr op social media en verraste spelers en zaal door een echte selfie te maken met Nel (Alie Agterberg) en Fie (Annie Methorst) die dat woord in de voorstelling gebruikten om hun namen te laten onthouden.