• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Liefde voor muziek als bindende factor

WOUDENBERG Op 20 mei was het feest voor het echtpaar Frits en Gerrie Velker- van Essen. Locoburgemeester Pieter de Kruif kwam hen feliciteren met hun 50 jarig huwelijk. 's Middags ging het bruidspaar bowlen met kinderen en kleinkinderen en dineren bij Brasserie 1885 waarna 's avonds de Poortzangers, waar Frits lid van is, en familie en vrienden het feest kwamen meevieren.

Frits en Gerrie leerden elkaar kennen via de wandelclub en kregen al jong verkering: Gerrie was net 15 jaar en Frits een paar jaar ouder. Gerrie werd geboren op het in 1955 gesloopte kasteel Lichtenberg ,waar nu de volkstuinen aan de Maarsbergse weg zijn]. Ze werkte in een winkel in Scherpenzeel omdat doorleren niet mocht.

Frits werd geboren op de Geeresteinselaan, verhuisde naar de Voorstraat en woonde vanaf 1947 in de toen gloednieuwe huizen aan de Maarten van Rossumweg. Burgemeester Hosang trouwde hen in 1966 waarna ze in de Van der Duin van Maasdamlaan gingen wonen. Daar werden hun zoon Kees en hun dochter Marjan geboren. Inmiddels telt het gezin ook een schoondochter, schoonzoon en drie kleinkinderen. Na ook vijftien jaar aan de Termatenlaan gewoond te hebben wonen ze nu al weer zes jaar met veel plezier aan de Prins Bernhardstraat.

Zowel Gerrie als Frits is actief geweest bij Fidelio en andere verenigingen. Frits had veel bestuursfuncties zoals bij Fidelio en tegenwoordig Seniorenbelangen en was daardoor veel weg 's avonds . Gerrie verrichtte overal hand- en spandiensten en maakte het mogelijk dat Frits zich kon inzetten bij de verenigingen.

FIDELIO Behalve wandelen en fietsen zorgde ook muziek voor een connectie tussen beiden. Frits had van huis uit de liefde voor muziek meegekregen doordat zijn moeder bij operettevereniging 'de Lijster' zong en dus speelde hij hoorn bij Fidelio. Vader zat bij de voetbal in het verenigingsleven. Frits vond de muziek en het verenigingsleven veel leuker dan een eigen zaak beginnen terwijl hij daar wel de papieren voor had dus bleef hij tot de VUT op zijn 59e gewoon loodgieter. Gerrie was verantwoordelijk voor het jeugdbeleid bij Fidelio en ging later ook klarinet spelen. Ze heeft ook haar eigen activiteiten zoals bridge spelen en vrouwenvereniging de Passage. Samen zorgen ze voor de reiscommissie van Seniorenbelangen.

In 2008 kreeg Frits een lintje voor al zijn bestuursfuncties: ,,Dat is ook voor Gerrie, want zonder haar zou het niet gekund hebben! We hebben het samen gedaan!"

Natuurlijk hebben ze in die vijftig jaar ook minder leuke dingen meegemaakt: DES-problematiek, miskramen en het stepongeluk van hun zoon op 5 jarige leeftijd, waardoor hij 13 weken in het ziekenhuis lag met een beschadigde lever: ,,Overal is wel eens wat, maar we hebben er altijd goed over kunnen praten."

Moeilijk is ook dat ze velen om zich heen weg zien vallen nu veel vrienden en kennissen ouder worden: ,,We hopen zelf nog lang gezond te blijven!"