• Joke van der Heide

Lezing Annejet van der Zijl: 'Ik ben zo benieuwd hoe het afloopt'

WOUDENBERG  De schrijversavond rond de Boekenweek georganiseerd door de Rotary in samenwerking met de Bibliotheek Scherpenzeel en Eemland is na 11 jaar een begrip en trekt ieder jaar volle zalen. Deze keer genoten de bezoekers van het open verhaal van schrijfster Annejet van der Zijl over haar zoektocht naar de geschiedenis van haar hoofdpersonen.

Joke van der Heide

PRIVE DETECTIVE ,,Ik ben zo benieuwd hoe het afloopt", vertelde Annejet van der Zijl aan Rotarylid en interviewster Elske van de Fliert over hoe zij geniet van deze zoektocht en het ziet als een avontuur. Als een ware privé detective draait zij iedere steen om in het leven van haar hoofdpersoon. Zij duikt archieven in, heeft contact met familie en vrienden en bezoekt plaatsen over de hele wereld. Om zo niet alleen de geschiedenis van haar hoofdpersoon te kunnen vertellen, maar het ook in de juiste tijdsgeest te kunnen plaatsen.

Uiteindelijk zien de lezers alleen het topje van de ijsberg van deze zoektocht terug in het boek.

 

DANKBAAR  Voor haar laatste boek ´De Amerikaanse Prinses´ kreeg Annejet veel hulp van het Koninklijke Huis. Hoofdpersoon Allene Tew was immers de peetmoeder van prinses Beatrix. Daarna reisde zij naar Amerika, onder andere naar Jamestown, de geboorteplaats van Allene. ,,Het is een heel klein plaatsje en de mensen waren stomverbaasd dat er naast Lucy Ball nog een beroemdheid uit hun midden kwam. Mijn man is zelf journalist en reist overal met mij mee naar toe."

Allene was een bijvangst uit Annejet's onderzoek naar Prins Bernhard. ,,Ik kwam in haar sterfhuis aan de Franse Riviera, waar een halve eeuw later alles nog onaangeraakt lag. Ik werd gegrepen door haar verhaal hoe zij omging met dood en verlies in haar leven. Iets wat op dat moment actueel was in mijn eigen leven."

 

PRINS BERNHARD Tijdens het onderzoek trekt Annejet soms jaren op met de hoofdpersoon. Allene is een vrouw die zij graag had leren kennen. ,,Ik ben dankbaar voor haar les om nooit op te geven", vertelt zij. Prins Bernhard was niet haar type. Hij leefde wat haar betreft te veel aan de buitenkant. ,,Ik was wel geïnteresseerd in zijn geschiedenis en hoe mensen omgaan met roem en rijkdom. Het ergste voor mij is niet dat ik mensen niet leuk vind, maar dat ze mij vervelen."

Haar hoofdpersonen zijn ook geen mensen, die vervelen. Zowel Annie M.G. Schmidt, Rika uit Sonny Boy als Allene waren vrouwen die niet willoos met het leven mee dobberden, maar juist iets deden met de kaarten, die zij in het leven in handen kregen.

 

SERIE Sonny Boy is voor Annejet een verhaal over 'how to love'. Met haar boek heeft zij iets kunnen betekenen voor de overlevende hoofdpersoon Waldi. ,,Hij had een gat in zijn ziel en was blij met het boek. Met het vertellen kan je het verhaal niet terugdraaien, maar het voegt wel iets toe in het leven van de betrokkene. De vrouw van Flip, zoon van Annie MG Schmidt, vertelde mij dat het therapeutisch heeft gewerkt voor Flip."

Annejet had ook nog een nieuwtje. Joop van de Ende heeft haar benaderd om over de Amerikaanse prinses een serie te maken in de sfeer van Down Town Abbey.