• ©-Anja-van-Wijgerder

Lezing Annejet van der Zijl

WOUDENBERG Annejet van der Zijl, één van de meest gelezen auters van Nederlandse bodem, is maandag 3 april te gast tijdens de jaarlijkse literaire avond die de Rotary Scherpenzeel en Woudenberg samen met de Bibliotheek Scherpenzeel en Eemland (Woudenberg) houdt. de jaarlijkse literaire avond. .

Door Joke van der Heide

Annejet van der Zijl is schrijfster en historica. Ze kwam vorig jaar opnieuw met een bestseller: De Amerikaanse prinses. Het aangrijpende en waargebeurde verhaal van een plattelandsmeisje dat zichzelf ontwikkelde tot Russische gravin, prinses en peetmoeder van onze eigen Prinses Beatrix.

Het boek is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan. Van der Zijl beschrijft het leven van Allene Tew (1872-1955). Opgegroeid op het Amerikaanse platteland wist zij zich op te werken tot één van de rijkste vrouwen van New York. Ze ging om met politici, kunstenaars en royalty en trouwde vijf keer, onder andere met een Duitse prins en een Russische graaf.

 

SONNY BOY Schrijfster Annejet van der Zijl groeide op in een lerarengezin in Friesland. Na het gymnasium studeerde zij eerst kunstgeschiedenis in Utrecht en later massacommunicatie in Amsterdam. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige Gooise buitenplaats die in de jaren vijftig en zestig uitgroeide tot Nederlands meest roemruchte literaire en artistieke broeinest. Annejet werd bekend in brede kringen met haar boek Sonny Boy, een intrigerende geschiedenis over gewone mensen. Het boek werd in meerdere talen vertaald en verfilmd.

 

WAARGEBEURD Ze geldt als de ongekroonde koningin van de literaire non-fictie en weet haar lezers keer op keer te raken met waargebeurde verhalen. In het voorjaar van 2010 verscheen Bernard, een reconstructie van de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van Prins Bernard. Hiermee promoveerde Annejet als historica aan de Universiteit van Amsterdam. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs en bekroond met de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek. Andere titels van haar hand zijn: Anna over het leven van Annie M.G. Schmidt, Een dag om nooit te vergeten over de inhuldiging van koningin Beatrix, Moord in de Bloedstraat en Gerard Heineken.

 Annejet van der Zijl zal op 3 april geïnterviewd worden over haar laatste boek De Amerikaanse Prinses, maar wil ook zeker vragen beantwoorden over haar andere werk. Kaarten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij de Bibliotheken, Van Lunteren Boek & Buro in Woudenberg, Chr. Boekhandel De Zonnebloem in Scherpenzeel en via internet: https://eemland.biblio-shop.nl/.

De avond is om 20.00 uur in Hotel Schimmel, Stationsweg Oost 243 te Woudenberg. De zaal is open om 19.30 uur en de entree is 8,50 euro per persoon.