• Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

'Lezen versterkt band tussen ouder en kind'

WOUDENBERG Voor ouders met kinderen tussen 0 en 1 jaar organiseerde Bibliotheek Eemland 2 maart in alle vestigingen een BoekStart Babyfestijn met uitleg over voorlezen aan baby's. Een moment voor een activiteit kiezen is voor deze leeftijdsgroep lastig en daarom waren er deze laatste dag van de voorjaarsvakantie weinig aanwezigen. Op 3 april wordt de workshop herhaald tijdens de Ouder en Kind ochtend in de Voorhof om 10.00 uur.

Andrea Kleimeer legde het belang van voorlezen aan baby's uit. ,,Er wordt vaak gedacht dat baby's daar te jong voor zijn, maar hun passieve woordenschat, taalgevoeligheid, spraakontwikkeling, luistervaardigheid, concentratievermogen en fantasie worden enorm gestimuleerd door voorlezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong worden voorgelezen later beter scoren met taal. Hun voorsprong is blijvend. Ook versterkt het hun links-rechtscoördinatie en dus de samenwerking tussen de hersenhelften. Bij een tablet is dat niet. Maar het belangrijkste is dat voorlezen een moment van rust en samenzijn is voor ouder en kind dat hun band versterkt."

BoekStart wil lezen, samen plaatjes kijken, benoemen en vertellen met hele jonge kinderen daarom bevorderen. Gemeente, consultatiebureau en bibliotheek werken hierbij samen. Bij de aangifte van een kind krijgen ouders een kaart waarmee ze het oranje Nijntjekoffertje met boekjes en informatie van BoekStart kunnen krijgen bij aanmelding bij de bibliotheek.

In de bibliotheek is een aparte afdeling babyboekjes die veel worden uitgeleend en schoongemaakt, want baby's ontdekken alles met hun mond. Er zijn voelboekjes met stukjes stof of boekjes met flapjes die 'open' kunnen. Babyboekjes hebben duidelijke tekeningen in felle contrastkleuren en gaan over voorwerpen uit baby's omgeving en over wat hij meemaakt. Ook zijn er boekjes om te leren tellen en er is een babytijdschrift: Pippo. Hoe ouder het kind, hoe voller en drukker de boekjes. In de goodiebag van BoekStart Babyfestijn zit een poster, info, een doosje rozijntjes en een slabbetje met de tekst 'Ik wil leesvoer'. Deze maand is dit nog verkrijgbaar.