• vlegelen

  Gerwout Lamberink
 • Gerwout Lamberink
 • Gerwout Lamberink
 • manden vlechten

  Gerwout Lamberink
 • stoelen matten

  Gerwout Lamberink
 • Politiehondendemonstratie

  Gerwout Lamberink
 • ploegen op het roggeveld

  Gerwout Lamberink
 • Gerwout Lamberink

'Lekker druk' tijdens oogstdag

WOUDENBERG/LEUSDEN Honderden bezoekers hebben zaterdag 13 augustus kennis gemaakt met het oude boerenleven in de Gelderse Vallei. Ze gingen tijdens de 22ste oogstdag van de Stichting Behoud Oude Werktuigen (BOW) terug in de tijd op het terrein op de hoek van de Buurtweg en de Paradijsweg in Leusden. In de periode tussen 1850 en 1960 werden werkzaamheden op het land nog handmatig gedaan of met behulp van door paarden getrokken machines.

Door Hannie Lamberink

Er was een doorlopend gratis programma van 11 tot 16.00 uur met bekende onderdelen zoals een demonstratie hooien, een demonstratie rogge oogsten met een historische dorsmachine en een demonstratie door BOW-vrijwilligers 'Paarden voor de gerestaureerde oude werktuigen'. Natuurlijk waren er ook kramen met demonstraties van oude ambachten, zoals manden vlechten, spinnen en kantklossen of waar lekkernijen als ijs, honing, wafels, roggebrood, koek of jam werden verkocht. In het midden van het terrein lieten de 'Vlegelmutsen' hun kunsten zien en werd op ouderwetse wijze de was gedaan.

Voor kinderen was er een druk bezochte hoek met een springkussen, oud-Hollandse spelletjes en dieren om te knuffelen. Ook was een ritje met een huifkar mogelijk, totdat het paard te uitgeput raakte.

Elk jaar zoekt de BOW naar nieuwe programmaonderdelen. Dit jaar waren dat een bezoek van de schaapskudde Treeker Wissel met schaapherder José Struik en een spectaculaire demonstratie met politiehonden van PHDV Unitas uit Scherpenzeel. De paarden op het terrein werden wat onrustig door de schoten bij deze demonstratie.

's Morgens om 9 uur waren de eerste bezoekers al aanwezig op de oogstdag, in de loop van de dag kwamen er daar nog heel veel bij. Coördinator Wil Brethouwer: ,,Na al die regen gaan mensen op zo'n droge dag graag iets leuks doen. Dit is prima festivalweer en dus is het nu lekker druk!" Behalve vrijwilligers van BOW waren ook veel vrijwilligers van Groot Zandbrink actief. De oude Spitfires en dubbeldekkervliegtuigen die 's morgens overvlogen, hoorden niet bij de oogstdag, maar werden door de bezoekers wel gewaardeerd.

Info: www.paardenwerktuig.nl.