• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Leerlingen doorstaan verkeersexamen

WOUDENBERG In tegenstelling tot wat veel ouderen denken, doen leerlingen van basisscholen ook tegenwoordig nog altijd een landelijk verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland.

Door Hannie Lamberink

Na het schriftelijke deel op 7 april was in Woudenberg op woensdag 20 april het praktijkgedeelte aan de beurt. Daarbij wordt getoetst of leerlingen de opgedane verkeerskennis ook kunnen toepassen in het echte verkeer. Vanaf 8.30 uur kwamen alle groepen 7 van de basisscholen naar het vertrekpunt aan de J.F.Kennedylaan. Daarvandaan reden ze gekleed in veiligheidshesjes met tussenpozen van een minuut, een bijna half uur lange route door het dorp waarin ook lastige punten, zoals rotondes en het gevaarlijke kruispunt voor de Jumbo waren opgenomen.

Onderweg observeerden controleposten en twee geheime posten de dertig verrichtingen van de kinderen en turfden die op hun lijst. ,,Als ze je zien, zitten doen ze beter hun best", vertelt één van de vrijwilligers.

Er mochten zes punten fout gaan. Medewerkers van de gemeente zetten 's morgens vroeg de route uit met pijlen. Van alle scholen assisteerden ouders. De verkeersouders van de Griftschool organiseerden het verkeersexamen. Verkeersouders van andere scholen nemen weer andere dingen van het verkeersonderwijs voor hun rekening, zoals het project 'Streetwise'. Ko Dekker van de Wartburgschool: ,,Er zijn nu kinderen heel zenuwachtig van wie je dat niet verwacht. Daarom heb ik extra geoefend en de route van te voren met mijn klas gereden."

Dat het verkeersexamen echt voor alle leerlingen is, bleek wel uit de deelname van een jongen in een elektrische rolstoel, een meisje dat in Soest woont en in Woudenberg op school zit en van de sinds kort in Woudenberg wonende Syrische vluchtelingenkinderen die erg graag mee wilden doen en onder begeleiding fietsten. Alle kinderen behaalden hun verkeersdiploma.