• Een vertrouwd beeld in De Camp: Jan en Jannie van Baaren.

    Jolanda van Baaren
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Laatste twee weken in de ´huiskamer´

WOUDENBERG Eind juni stoppen Jan en Janny van Baaren na 38 jaar als beheerders van de Camp en eerder het Verenigingsgebouw. ,,Het was steeds nog te leuk om afscheid te nemen van alle mensen." Tijdens hun afscheid op 23 juni van 13.30 -16.00 uur zal het druk worden in 'de huiskamer van Woudenberg'. Ze bouwden met velen een goede band op. Jan was geliefd om de late naborrel- en kaartuurtjes na volleybal of zaalvoetbaltrainingen. Janny werd gewaardeerd om haar luisterend oor en het werk in de keuken: ,,Je hoort veel wat je niet kunt delen".

In 1981 begonnen Jan en Janny in het toenmalige Verenigingsgebouw (waar nu m.f.c. de Schans is). In 1989 werden ze uit 16 echtparen gekozen als beheerders van sporthal de Camp. Dat werd 'echt hun ding'. De Camp had toen één sporthal en een klein sportcafé. Tegenwoordig heeft de Camp 2 sporthallen (2008), squashbanen en een cultureel centrum (1994) en kun je er niet meer zo instappen. De keuken is nu viermaal zo groot en biedt snacks en maaltijden. In de jaren '90 kwam dochter Jolanda erbij. Nu zijn er 13 personeelsleden.

Jan kwam uit de bouw en ontwierp en maakte de bar in het sportcafé zelf. De ruimte werd leeg opgeleverd. Dat was een flinke investering. Ook het contact met bezoekers groeide, ook al kun je het nooit iedereen naar de zin maken: ,,Respect moet je verdienen." Hun vuurdoop was het Rabobankbedrijventoernooi. Daarna volgden nog vele evenementen. Van 1981 tot 2005 waren er disco's. Deze stopten omdat bezoekers veel overlast veroorzaakten in de wijk. BN'ers als Herman Brood, René Froger, Marco Borsato en de Dijk traden op. Clubs als Smash en 't Scherm kwamen al in het Verenigingsgebouw en zijn nu in de Camp 'terug op het oude nest'.

Hun 25-jarig jubileum was indrukwekkend. Er zijn ook minder leuke herinneringen. In 2004 was er een grote inbraak en in 2007 een aangestoken brand die door Jan als brandweerman zelf geblust werd voor de brandweer er was. Een aantal keren kreeg iemand een hartstilstand in de Camp en overleed. Twee maal konden ze iemand redden door snel te handelen met de AED, maar meestal was er een enorm gevoel van onmacht wat later met het team verwerkt moest worden.

Mensen zien opgroeien en liefdes zien ontstaan vonden ze mooi: ,,Je krijgt veel warmte terug! We realiseren ons dat we echt iets hebben betekend voor het dorp." Janny: ,,Ik ben er zelfverzekerd en adrem door geworden. Soms zie ik iets en daar spreek ik mensen dan op aan of ik corrigeer ze. Maar dit werk maakt je ook nog zorgzamer dan je als moeder al bent." Een bijzondere ervaring voor het team van de Camp was de opvang van vluchtelingen in november 2016: ,,Het heeft ons doen beseffen dat niemand er zomaar voor kiest om te vluchten. Het afscheid van deze mensen was zeer emotioneel!"

Straks blijft Jan nog wel betrokken bij de Camp, maar verder gaan ze meer tijd door brengen in hun caravan in Elburg. Als afscheidskado hopen ze geld te krijgen voor een cruise. Wie Janny's grapje met de 'parende haren' nog niet kent heeft nog maar 2 weken om dat te beleven!