• Hans Stoffer en Henk Schut vlak voor hun vertrek.

    Hannie van de Veen
  • Hans Stoffer en Henk Schut met echtgenotes en helpers

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Laatste transport naar Moldavië

WOUDENBERG Voor de laatste keer reden Hans Stoffer en Henk Schut een transport hulpgoederen naar Moldavië. Ze vertrokken de 12e en waren 23 augustus terug.

Hans ging sinds 2005 twaalf keer naar Moldavië en Henk tien maal. In totaal brachten ze achttien trailers met spullen. Leeftijd en fysieke problemen dwingen hen te stoppen: ,,Het werd te zwaar". Ook het inzamelen van spullen stopt en de containers daarvoor verdwijnen. Niemand neemt het over. ,,Het rijden van zo'n trailer is, net als het papierwerk er om heen, een vak apart."

KOM EN ZIE De spullen gingen naar de uit Woudenberg afkomstige Corinne Natsik-Anbeek, die in Rezina een opvanghuis voor kinderen runt en naar het Kom en Zie-huis in Orhei. Corinne verdeelt de spullen over adressen in haar omgeving. In deze laatste trailer zaten (ziekenhuis)bedden, matrassen, schoolmeubilair, fietsen, rollators en 500 dozen met schoolspullen en kleding, maar ook tachtig gloednieuwe trouwjurken en 400 paar schoenen. ,,In de papieren moet je niet té nauwkeurig specificeren, want dat kost extra belasting. We weten hoe we dat moeten aanpakken."

GEKLAARD De reis verliep dit keer zonder tegenslagen. Er stond alleen bij de Roemeense grens een file van 140 vrachtauto's. Er is corruptie met rijtijden, maar ze mochten snel door. Wel werden in Hongarije de papieren uitgebreid gecontroleerd. In Moldavië werd de vracht eerst geklaard in de hoofdstad Chisinau, voordat een groep van twaalf helpers in Rezina kon gaan lossen. ,,Het was een mooie laatste reis.'' Henk krijgt meer tijd om op de kleinkinderen te passen en om te rijden voor KN Travel. Hans heeft een nieuwe baan en blijft actief bij de kringloop en de Voorhof-rommelmarkt.