• Ineke in haar atelier.

  Hannie van de Veen
 • Yvonne Kors houdt als opening een persoonlijke toespraak voor Ineke

  Hannie van de Veen
 • in haar atelier

  Hannie van de Veen
 • Ineke ontvangt Aad Gordijn en zijn vrouw als gast

  Hannie van de Veen
 • Bricked In

  Hannie van de Veen

Expositie Hartgrondig in galerie de Kunstberg

WOUDENBERG Ineke Wurfbain exposeert tot 5 oktober met haar nieuwe expositie Hartgrondig in galerie de Kunstberg. De officiële opening op 9 september door Yvonne Kors viel samen met de viering van Ineke haar 60e verjaardag. Haar dochter zong met de band 'Bricked In'. De uitgebreide expositie draagt de naam 'Hartgrondig' omdat de vorm van haar beelden echt uit de grond van haar hart komen. Samen met haar gezin bedacht Ineke de titel. Yvonne, die Ineke al 24 jaar kent, vond 'intens' of 'oprecht' ook toepasselijk.

In haar atelier bij perron 3 vertelt Ineke: ,,Ik heb altijd de drang om te creëren. Soms schilder ik, maar beeldhouwen vind ik leuker. Het is rustgevend om te doen, vooral het polijsten. Ik kijk altijd eerst naar een steen. De vorm van een steen is het uitgangspunt. Zo deed ik het al tijdens de lessen van Kees Verweij. Al doende voel ik wat het wordt en pas achteraf krijgt het een naam. Ik werk graag met witte of bruine albast, maar wissel ook af met serpentijn, speksteen en seleniet. Eerder werkte ik ook met klei maar steen voelt prettiger aan. Bij klei kun je wel gemakkelijker fouten corrigeren en keramiek glazuren is een uitdaging. Ik kijk tegenwoordig wel uit met te zware stenen. Ondanks mijn krachttraining beperk ik me tot stenen tot 40 kilogram. Die kan ik tillen. Het mooiste aan mijn beelden is dat er emotie inzit. Vaak herkennen mensen die emotie. Dat is echt gaaf!"

Voordat Ineke ging beeldhouwen was ze ook al creatief met kleding, muziek en tekenen. Dat werd thuis en op de basisschool gestimuleerd.

Tijdens haar werk als arts in Amsterdam en Zeeland kwam het er vaak niet van, maar toen ze aan de Rumelaarseweg in Woudenberg ging wonen begon ze na een eigen ziekteperiode met keramieklessen, boetseren en beeldhouwen. Ze maakt veel abstracte beelden of torso's.

Ineke wil in de toekomst nog eens meedoen aan een landelijke expositie. In 2016 exposeerde Ineke al in Woudenberg met Aad Gordijn. Door deze expositie 'Hartgrondig' hoopt ze werk te verkopen om ruimte te creëren voor nieuw werk. Ze vindt het benauwend en beperkend dat er thuis zoveel werk staat. Ook werkt ze in opdracht.

Meer informatie via www.dekunstberg.nl.