• Aad Gordijn en Frans Hosman in het atelier van Frans.

    Hannie Lamberink - van de Veen

Kunst winnen op Open Atelier Route

WOUDENBERG De organisatie van de Open Atelier Route heeft dit jaar iets nieuws toegevoegd: elke bezoeker maakt kans een kunstwerk te winnen. Organisator Aad Gordijn is enthousiast en hoopt dat daardoor nog meer mensen dan andere jaren de weg naar de ateliers zullen vinden: ,,Bij elk deelnemend atelier kan een bon ingevuld worden waarmee meegedaan kan worden in een loterij. Hoe meer ateliers men bezoekt, hoe meer kans men maakt en de kunstenaars krijgen zo meer bezoekers."

De Open Atelier Route wordt op 21 en 22 april voor de 19e keer gehouden. In Leusden en Woudenberg stellen 52 kunstenaars op 32 adressen tussen 12.00 en 17.00 uur hun ateliers open voor publiek. Zo kunnen zij hun werk toelichten in persoonlijk contact met de bezoekers. De opening van de OAR door wethouder Pieter de Kruif en de bijbehorende overzichtstentoonstelling vinden dit jaar een dag eerder plaats: op 20 april om 20.00 uur in Woudenberg bij Citroëngarage autohuis de Poort aan de Europaweg 2. Ook in Leusden vond de opening vorig jaar plaats in een autoshowroom. Bij de overzichtstentoonstelling, die beide dagen ook open is, is er van elke deelnemende kunstenaar 1 werkstuk te zien zodat bezoekers aan de hand daarvan een keus kunnen maken welke ateliers ze willen bezoeken. Ook is er een programmaboekje met foto's van werkstukken, adressen van de kunstenaars en plattegronden.

LOTERIJ Aad Gordijn van de Stichting Kunstpromotie Leusden en Woudenberg: ,,Er is een boeiende variatie aan kunstwerken te bewonderen waaronder beeldhouwwerk, fotografie en schilderijen. Er doen enkele leden van de Kunstberg mee zoals Ellen van Beeck, Gusta Boodt, Frans Hosman en Angela van Iersel maar er hebben zich ook 20 nieuwe kunstenaars aangemeld zoals Marja de la Fosse. Sommige kunstenaars exposeren samen op één locatie. Op deze locaties is ook werk te bewonderen van kunstenaars die niet uit Woudenberg of Leusden komen, maar uit de regio. Voor het eerst hebben we een loterij verbonden aan de OAR. Bij elk atelier kan een bon ingevuld worden waarmee mensen korting op een kunstwerk van een deelnemende kunstenaar kunnen winnen. De kunstenaars zoeken ontmoeting en eventueel opdrachten. Het gaat niet om verkopen, want mensen zoeken toch iets wat bij hun interieur past, meestal iets abstracts."

IETS BIJZONDERS Een deelnemer die niet onder de schilders of beeldhouwers valt is de veelzijdige 86-jarige Frans Hosman: ,,In 2013 en 2016 was ik ook al van de parij, maar ik wil niet elk jaar meedoen. Ik wil ook de mogelijkheid hebben om bij anderen te kijken." Frans maakt onder andere werkstukken van gevonden materiaal, schept papier en beheerst druktechnieken. De laatste tijd is hij bezig met zijdetekeningen. ,,Als ik iets bijzonders vind, kan ik er iets mee maken."

Voor Carel Wiggerman is dit de laatste OAR als organisator. Na ruim 10 jaar gaat hij stoppen om gezondheidsredenen. Eén van de andere organisatoren, glazenier Ad Oostveen: ,,De doelstelling van de OAR is mensen in contact te brengen met kunst en met elkaar. Dat kan niet als je kunst vanaf foto's ziet maar wel via echte kunst en ontmoeting met de kunstenaar. Vanuit deze doelstelling willen we maatschappelijk betrokken zijn en contact leggen met groepen die minder zichtbaar zijn. Vorige jaren waren dat Reinaerde en het praktijkonderwijs van Accent. Nu hebben we via Larikslaan 2 contact gezocht met mantelzorgers. In een workshop maken zij een werkstuk dat ook op de overzichtstentoonstelling komt te hangen."

Info: www.atelierrouteleusdenwoudenberg.nl