• Marco van de Hoef en burgemeester Cnossen onthullen de kunstwerken

    Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Kunst op muren Willem Van Oranjeschool

WOUDENBERG Plotseling was het weer als vanouds druk en gezellig op het schoolplein van de oude Willem van Oranjeschool: groep 5, 6, 7 en 8 van de Olijfboom voorzagen 27 oktober in groepjes de muren van hun oude school van kleurrijke kunstwerken. Marco van de Hoef die tegenover de school woont nam het initiatief voor deze happening:

,,Sinds de school verhuisd is naar de Olijfboom is de vrolijkheid verdwenen en kijken we tegen een leegstaand gebouw aan dat pas in het voorjaar zal worden gesloopt. De buurt maakt zich zorgen over eventueel vandalisme. Ik wilde iets positiefs doen en kreeg het idee voor het project 'Versier nog één keer je school'. De school verandert zo in een leuk kunstobject dat een natuurlijk einde vindt bij de sloop straks."

Bij dit project werkten Olijfboomleerkrachten, Yvonne Kors en kunstenaars van de Kunstberg, Paul Haring, Piet Legemaat van Woudenburcht Vastgoed en de gemeente samen. Onder leiding van Yvonne, Paul en leerkrachten maakten groep 3 t/m 8 tekeningen op papier. Op 13 oktober koos de jury, bestaande uit Marco van de Hoef, Yvonne Kors en Paul Haring, vijftien tekeningen uit voor de muren die evenwijdig aan de Willem de Zwijgerlaan lopen: ,,We moesten uit ruim 100 prachtige tekeningen kiezen! Uit iedere groep werden tekeningen gekozen: groep 3 Naomi, Loïs en Rylan, groep 4 en 5 Elbert, Sterre en Careijn, Manuel, Stef en Sophie, groep 6 Bastiaan, Job en Amber, groep 7 Rianne en Armita en groep 8 Olivia, Hanna en Dyanne. Legemaat schroefde latten op de muur als lijsten voor de schilderijen. Yvonne en Paul maakten de stukken muur wit en schetsten met houtskool vast de tekeningen. Gekleed in vuilniszakken schilderden de kinderen met acrylverf de tekeningen die naast hun 'schilderijlijst' hingen samen in het groot op de muren van school en fietsenhok: ,,Dit is leuk om te doen!'' Er werd netjes gewerkt! Voor de hoge kunstwerken stonden steigers. Kunstenaars Martine, Dick, Frans, Esther en Yvonne mengden de kleuren en adviseerden. Pieter de Kruif nam een kijkje: ,,Zo'n positief burgerinitiatief steunen we graag!''

Op 28 oktober werkte groep 8 onder leiding van Paul Haring en Yvonne Kors de kunstwerken af met zwarte lijntjes zodat ze vanaf de weg beter zichtbaar zullen zijn. Burgemeester Titia Cnossen kwam rond half 4 de kunstwerken onthullen als geschenk aan Woudenberg. De jonge kunstenaars kregen van haar een kadobon voor een bezoek aan het kinderatelier op woensdagmiddag en de oudere kunstenaars werden bedankt met een lekkernij.