• De onthulling van het kunstwerk van Reinaerde in De Schans was de officiële opening van de Open Atelier Route.

  Hannie Lamberink
 • atelier op Ekris 42

  Hannie Lamberink
 • atelier van José van Zuijlen in de Orangerie van de Kersentuin

  Hannie Lamberink
 • Piet Brandsen en Wilma Opstelten

  Hannie Lamberink
 • In de kapsalon van Wilma Opstelten

  Hannie Lamberink

'Kunst kan je raken en verbindt mensen'

WOUDENBERG De zaal van dorpscentrum De Schans had een metamorfose ondergaan voor de officiële opening van de Open Atelier Route. Dat gebeurde door de onthulling van een kunstwerk dat medewerkers van zorgorganisatie Reinaerde samen met begeleiders en de kunstenaars Evelien Kooloos en Carel Wiggerman hadden gemaakt.

Door Hannie Lamberink

De zaal was gevuld met demontabele stoffen panelen waaraan representatieve kunstwerken van alle 42 deelnemende kunstenaars hingen. Ook aan de muren waren creaties te zien en er stonden sokkels met beeldhouwwerken. Het kunstwerk van Reinaerde was verborgen onder een blauw doek, temidden van genodigden, kunstenaars en belangstellenden.

Burgemeester Titia Cnossen vertelde trots over de inzet van Reinaerde in gemeentehuis, Cultuurhuis en De Schans: ,,Reinaerde hoort erbij!" Ze verhaalde ook over kunst in Woudenberg en de samenwerking met buurgemeente Leusden. ,,Kunst kan je raken en kunst verbindt mensen."

Daarna haalde de burgemeester samen met Conny, Mazen en Ruka het doek van het veelkleurige werk, dat bestaat uit afzonderlijke werkstukjes met afbeeldingen van dieren. Het kunstwerk siert binnenkort de wanden van de zaal in De Schans.

Aad Gordijn benadrukte: ,,Kunst is kunst als het de moeite waard is om gezien te worden en als mensen blij zijn om het te mogen zien. Het maakt niet uit of de kunstenaar een kunstopleiding volgde of autodidact is. Bij de Open Atelier Route is een grote variëteit aan kunst te zien dankzij de vele sponsors die zich met deze activiteit verbonden hebben." Jack Leeger droeg een gedicht voor, Juan Carlos Salvia speelde gitaar en Werner van der Burgh en Anica van der Sluis musiceerden met klarinet.

WEER Het weer nodigde tijdens de Open Atelier Route niet uit tot een fietstochtje langs de deelnemende ateliers in Woudenberg, Leusden en Achterveld. Toch waren er bij de meeste ateliers waren er gemiddeld ongeveer vijftig bezoekers per dag, maar op zaterdag was de belangstelling groter dan op zondag.