• Er was veel belangstelling voor de opening.

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Werner van der Burgh.

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Een peer leden van de schildergroep met Coby Moesbergen.

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • De schildergroep in Groenewoude onder leiding van Coby Moesbergen.

  Hannie Lamberink - van de Veen
 • Gerda van 't Hoog bekijkt haar werk met bekenden.

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Van links naar rechts: Angela van Iersel, Martin Vermeul en Werner van der Burgh.

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Het werkstuk van Sterre Wilgenburg.

  Hannie Lamberink-van de Veen

Kunst 'In de Schijnwerpers'

WOUDENBERG Angela van Iersel, docente bij Kunst en Cultuur Woudenberg, opende eind april de vijfde expositie 'In de Schijnwerpers' in galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis. Ze prees de variatie aan onderwerpen en technieken van de deelnemers maar ook de moed om werk te tonen.

Hannie Lamberink-van de Veen

Vrij naar de Amerikaanse president Roosevelt stelde ze: ,,De deelnemers aan deze expositie zijn in de arena gaan staan en dat geeft hen triomf."

Een aantal amateurkunstenaars krijgt bij 'In de Schijnwerpers' gelegenheid een groter publiek van hun werk te laten genieten. De expositie is zeer divers en verrassend en dat maakt het altijd tot een groot succes. Sommigen, zoals Paul Haring, Corrie Smit-Ruitenberg, Charlotte Blotenburg en Jantine van der Veen, hebben al eerder geëxposeerd maar anderen, zoals Gerda van 't Hoog en Jantje van der Sluis, doen voor het eerst mee.

Voor sommigen is het exposeren ook een opstapje naar meer werk als kunstenaar. Dit jaar zijn er tekeningen, mooie schilderijen, keramiek, sieraden en verschillende beeldhouwwerken te zien maar ook bijzondere kunst zoals Tiffany glaswerk, knipselkunst, bijzondere foto's, quilts en beschilderde struisvogeleieren (van E. van der Horst).

De deelnemers komen allemaal uit Woudenberg en omgeving. Van elke deelnemer zijn er 1 of 2 werkstukken te zien. Zowel op de benedenverdieping van het Cultuurhuis als in de galerie op de eerste verdieping zijn werkstukken uitgestald.

VOORLOPER Martin Vermeul: ,,De benedenverdieping dient als voorloper van de expositie. Hier moeten mensen geboeid raken om boven verder te kijken. De vitrine met fijnere werkstukken komt hier echter minder goed tot zijn recht. Doordat er in deze ruimte ook andere activiteiten plaatsvinden fungeert de kunst meer als 'behang' daarvoor. Misschien vinden we ooit nog een betere oplossing."

Een opvallend object bij de ingang van de galerie is een jurk van het laatste telefoonboek, als eindexamenwerkstuk gemaakt door Sterre Wilgenburg.

GROENEWOUDE Onder de deelnemers is ook de voltallige schildergroep uit zorgcentrum Groenewoude bestaande uit onder anderen Marian Spee, Gerrie van Arkel, An Hoek en Coby Moesbergen. Elke maandag komen zij bij elkaar om onder leiding van Coby Moesbergen te schilderen. Meestal gebruiken ze als voorbeeld foto's of afbeeldingen uit boeken die hen aanspreken.

KNIPSELKUNST In de vitrine beneden ligt onopvallend de knipselkunst van Gerda van 't Hoog. Ongeveer 30 jaar geleden raakte ze hierdoor geboeid na een cursus van Christine Geldof bij het toenmalige 'Woudenberg maakt Woudenberg wijzer' en jarenlang heeft ze elk vrij moment gevuld met knippen. Mappen vol voorbeelden, werkstukken en ideeën, geordend naar onderwerpen als bloemen, dieren en religie, heeft ze thuis.

KLEEDJES KNIPPEN Tegenwoordig doet ze het niet veel meer door achteruitgaande ogen. Knipselkunst is een traditionele vorm van kunstnijverheid die verder gaat dan het kleedjes knippen wat velen als kind deden. Het wordt in veel landen, bijvoorbeeld Zwitserland en Duitsland, nog beoefend. Met speciale schaartjes en speciaal silhouetpapier worden complexe voorstellingen uitgeknipt op een klein oppervlak.

De essentie van de voorstelling wordt zichtbaar door sommige delen juist wel of juist niet weg te knippen. Gerda: ,,Je begint in het midden maar je moet van te voren goed bedenken hoe je het gaat doen. Een werkstuk wordt uit één stuk geknipt, niet uit losse onderdelen. Het is heel kwetsbaar. Op gevoel beslis je wat zwart of wat wit moet worden. Heel soms maak je niet een zwart silhouet maar juist een witte. Knippen is erg rustgevend. Af en toe kwamen we met een stel knippers bij elkaar maar er zijn er steeds minder die dit doen."

Voor wie al het moois van deze amateurkunstenaars nog wil bewonderen: de expositie duurt tot en met 30 juni.