• Darja Kröber
  • Darja Kröber
  • Darja Kröber
  • Darja Kröber
  • Darja Kröber
  • Darja Kröber

Klusteam Reinaerde aan het werk bij Napoleonroute

WOUDENBERG Op YouTube staat sinds 20 september een filmpje van klusteam Reinaerde. Daarin is te zien hoe de acht medewerkers van het klusteam hard aan het werk zijn in de bossen van Woudenberg en Austerlitz met de renovatie van de Napoleonroute die daar loopt. Langs deze route lagen in de tijd van Napoleon de kampementen waar de soldaten van generaal de Marmont waren gehuisvest tijdens hun verblijf in 1804 in deze omgeving.

Hannie Lamberink

De route was behoorlijk verwaarloosd en nauwelijks meer zichtbaar. De wandelroutes vanaf de Pyramide worden op initiatief van Nico Drenthe opnieuw uitgezet en hersteld en ook belangrijke plekken langs de route zoals de plaats van de tent van de Marmont worden aangegeven. De route van drie kilometer wordt herkenbaar aan paaltjes met een steek van Napoleon erop en is ook met kinderen leuk om te lopen. Ook zijn er familiewandelroutes.

Via de boswachter van dit gebied kreeg het klusteam de opdracht om de route weer zichtbaar te maken door het opgroeiende hout te kappen en weg te snoeien. Het klusteam bestaande uit Raymond, Larissa, Emiel, Jan, Sophie, Marscha, Gijs en Tim was eerst actief bij de kinderboerderij in Zeist. Toen er een nieuw klusteam opgezet werd, kregen zij een plek in het scoutinggebouw achter de Boswerf. Daar ontstond het contact met Janneke Ordelmans, boswachter van de Utrechtse Heuvelrug, die hen nu in opdracht van Staatsbosbeheer vaak van klussen voorziet: tafels schuren, een schuurtje verven, hout kappen, onkruid wieden, snoeien, paaltjes plaatsen en nog veel meer.

Het team werkt met één of twee vaste begeleiders en is zeer gevarieerd qua mogelijkheden. De Woudenbergse Darja Kröber is sinds februari één van de begeleiders: ,,Onze mensen willen graag iets betekenen voor de maatschappij en vinden het fijn dat ze nu lekker buiten nuttige werkzaamheden kunnen verrichten. Tot dusver hebben we geen betaalde klussen gehad omdat onder druk presteren moeilijk is, maar het is wel een mogelijkheid. Op 22 oktober om 11.00 uur wordt de Napoleonroute geopend. Wij blijven daarna het onderhoud doen, maar wie een nieuwe klus voor ons heeft, mag contact zoeken. We doen van alles en maken bijvoorbeeld ook bussen van Connexxion schoon."