• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Kledingactie en autowassen voor winterhulp

WOUDENBERG Op het terrein van loonbedrijf Berkhof aan de Stationsweg 454 kwam het plaatselijk comité Woudenberg-Scherpenzeel van de stichting 'Kom over en Help' zaterdag 31 oktober in actie. Er stond een kraam waar kleding ingeleverd kon worden voor Oost-Europa en Eurazië en er was een kraam waar mensen van koffie en erwtensoep konden genieten terwijl de auto voor 5 euro gewassen werd in de wasstraat van het bedrijf.

Ook werden wenskaarten van 'Wim's kaarten' verkocht. De hele dag was er aanloop voor de actie. In de wasstraat konden zes auto's tegelijk schoongespoten worden en in het zonnetje konden de aanwezigen wachten tot de auto klaar was. De christelijke (reformatorische) organisatie 'Kom over en Help' wil met deze winterhulpactie mensen ondersteunen die in armoedige omstandigheden leven in Oost-Europa. De organisatie komt al vanaf 1974 in Oost Europa toen er nog bijbels achter het ijzeren gordijn gesmokkeld moesten worden. Toen de politieke situatie in 1989 veranderde door de val van de Muur werd de armoede in Oekraïne, Georgië en Armenië pas goed zichtbaar en besloten ze daar iets aan te gaan doen.

Omdat veel mensen daar seizoenswerk doen, is in de winter extra hulp nodig. Kom over en Help beperkt zich niet tot kleding, voedsel en kachelhout, maar probeert samen met lokale partners ook aan duurzame verandering te werken en mensen te helpen met het vinden van werk. Theo van der Kamp is al sinds 1995 als bestuurslid van het plaatselijk comité erbij betrokken. ,,We houden ook elk jaar een zangavond met een koor in de Maranathakerk of we organiseren een fietstocht. In de kerk van Scherpenzeel was al vaker een autowasactie geweest en nu doen we dat samen." Zowel in Woudenberg als in Scherpenzeel is een kledingdepot waar het hele jaar door kleding gebracht kan worden, op de eerste zaterdag van de maand tussen 9.00 en 12.00 uur bij de familie Blotenburg aan de Maarsbergseweg 29 in Woudenberg. Info: www.deeldewarmte.nl of www.komoverenhelp.nl, IBAN NL42RABO0161004555